Uniunea Europeana a renuntat la ideea de a institui ''Ziua europeana impotriva pedepsei cu moartea'', care sa fie marcata la 10 octombrie, din cauza unui veto din partea Poloniei, a anuntat presedintia portugheza a UE, informeaza din Bruxelles AFP, p
Uniunea Europeana a renuntat la ideea de a institui ''Ziua europeana impotriva pedepsei cu moartea'', care sa fie marcata la 10 octombrie, din cauza unui veto din partea Poloniei, a anuntat presedintia portugheza a UE, informeaza din Bruxelles AFP, preluata de Mediafax.
''Din pacate, a trebuit sa constat ca nu a fost posibil sa se ajunga la un consens intre cele 27 de tari membre ale UE'' pe aceasta tema, a declarat ministrul portughez de justitie, Alberto Costa, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, declaratie facuta la incheierea unei reuniuni cu omologii sai din UE.
Initiativa, lansata de Comisia Europeana in cadrul eforturilor UE pentru abolirea universala a pedepsei cu moartea, trebuia sa intruneasca acordul unanim din partea celor 27. Guvernul fratilor Kaczynski, foarte conservator si catolic, a apreciat drept inutila instituirea unei asemenea zile, cu exceptia extinderii ei la o ''Zi pentru apararea vietii'' pentru a include in ea interzicerea eutanasiei si a avortului.
''Exista o tara care nu doreste separarea acestei chestiuni de alte chestiuni'', a declarat Costa, fara sa incrimineze in mod deosebit Polonia.
AFP noteaza ca fratii Kaczynski au regretat in trecut faptul ca in Europa a fost abolita pedeapsa cu moartea. In 2006, ei au luat chiar initiativa, fara rezultat, de a incerca sa modifice Conventia europeana a drepturilor omului, care respinge pedeapsa cu moartea si care se aplica celor 47 de state membre ale Consiliului Europei.
Polonia este totusi in favoarea organizarii unei conferinte internatioanle la nivel inalt, pe 9 octombrie la Lisabona, ce vizeaza promovarea abolirii universale a pedepsei capitale, a mai spus Costa. Dar, institutiile europene si Consiliul Europei nu vor semna, cum era prevazut, o declaratie comuna care sa instituie ''Ziua europeana impotriva pedepsei cu moartea''.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.