>> Bolnavii au mai multe solutii pentru remedierea sistemului sanitar defectuos.
>> Constantenii doresc ca farmaciile sa elibereze in permanenta retete gratuite si compensate.

Aglomeratia din cabinetele medicilor de familie, lipsa pl
>> Bolnavii au mai multe solutii pentru remedierea sistemului sanitar defectuos.
>> Constantenii doresc ca farmaciile sa elibereze in permanenta retete gratuite si compensate.

Aglomeratia din cabinetele medicilor de familie, lipsa plafoanelor din farmacii, lipsa transparentei in activitatea furnizorilor de servicii medicale si conditiile de spitalizare precare sunt doar cateva din lucrurile pe care constantenii le-ar schimba la sistemul sanitar. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta a efectuat un sondaj de opinie la aproximativ 90 de persoane din care a rezultat ca pacientii ar avea mai multe initiative pentru rezolvarea problemelor din domeniul sanatatii. "Am propus sa se mareasca lista cu medicamente gratuite si farmaciile sa elibereze permanent retete compensate si gratuite. Plafonul de la unitatile farmaceutice ar trebui sa fie desfiintat pentru ca, din cauza acestuia, lumea se inghesuie la inceputul lunii sa obtina tratamentul prescris si se formeaza cozi interminabile", a declarat un constantean care a completat formularul CJAS. Mizeria din unitatile sanitare este reclamata de majoritatea pacientilor, iar daca ar avea puterea sa schimbe ceva, constantenii ar incepe, in primul rand, cu igienizarea saloanelor din spitale. "Au existat foarte multe nemultumiri si o mare parte din acestea au fost destul de intemeiate. Cu exceptia vesnicelor probleme legate de igiena din spitale, constantenii au criticat aspru si birocratia", a declarat directorul CJAS, dr. Liviu Mocanu. z

CONSECINTE
>> Nici o masura concreta

Desi problemele din sanatate par iremediabile, constantenii au gasit zeci de solutii. Acestia ar informatiza intreg sistemul pentru o mai buna evidenta a tuturor bolnavilor si necesarului de medicamente. Pacientii ar elimina cauzele care aglomereaza spitalele si farmaciile, ar igieniza si moderniza spatiile de spitalizare si ar adopta mai multa transparenta in activitate. In schimb, realitatea este cu totul alta. Pacientii nu pot lua nici o initiativa pentru ca nu sta in atributiile lor, iar cei care trebuie sa se ocupe de lucrari sunt acuzati ca privesc cu indiferenta problemele din sanatate. Un exemplu este Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, unde reabilitarea stagneaza de luni intregi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.