Initiativa pentru o Justitie Curata, Asociatia ProDemocratia, Centrul pentru Jurnalism Independent si Agentia de Monitorizare a Presei condamna, intr-un comunicat de presa dat publicitatii marti, furnizarea de informatii din raportul de inspectie al
Initiativa pentru o Justitie Curata, Asociatia ProDemocratia, Centrul pentru Jurnalism Independent si Agentia de Monitorizare a Presei condamna, intr-un comunicat de presa dat publicitatii marti, furnizarea de informatii din raportul de inspectie al CSM, aratand ca "din precizarile DNA si CSM reiese ca acest document nu este finalizat si ca reflecta numai un singur punct de vedere, cel al inspectiei CSM. In aceste conditii, furnizarea de informatii din raport reprezinta o incercare de a impune public un anumit punct de vedere, fara a avea si celelalte opinii si, evident, de a discredita. Astfel de actiuni decredibilizeaza institutia care ar trebui sa constituie o garantie pentru independenta justitiei". Initiativa pentru o Justitie curata si co-semnatarele declaratiei solicita tuturor institutiilor statului care au avut acces (...) la punctul de vedere al inspectiei CSM sa initieze "anchete administrative efective care sa conduca la sanctiuni disciplinare".
De asemenea, organizatiile isi manifesta ingrijorarea in legatura cu posibila compromitere a unor anchete in curs - subliniind ca "potrivit precizarilor din comunicatul DNA din data de 17 septembrie 2007, in raportul de inspectie se regasesc "informatii confidentiale, respectiv date despre interceptarea convorbirilor telefonice intr-o cauza concreta, in conditiile in care ancheta penala nu este finalizata, iar persoanelor interceptate nu li s-a adus la cunostinta acest lucru, conform art.913 alin.4, 5 din Codul de procedura penala. Acest lucru ingreuneaza urmarirea penala, iar finalizarea anchetei este pusa sub semnul intrebarii".
Initiativa pentru o Justitie Curata, Asociatia ProDemocratia, Centrul pentru Jurnalism Independent si Agentia de Monitorizare a Presei considera, analizand fragmentele din Raportul de inspectie al CSM publicate in presa centrala, ca inspectorii CSM care au efectuat controlul "au incalcat legea, situandu-se deasupra ei". "Actiunile de control nu pot viza aspecte privind temeinicia actelor intocmite de judecatori si procurori. Din documentele prezentate de presa rezulta ca Inspectia Judiciara si-a arogat puteri de organ de control al solutiilor adoptate de DNA, atat sub aspectul legalitatii, cat si sub aspectul fondului. Potrivit prevederilor din Codul de Procedura Penala (art 278 si urmat), solutiile pot fi verificate numai de procurorul ierarhic superior si de instanta de judecata, la plangerea uneia din parti. CSM este doar o autoritate publica, nu este nici procuror ierarhic in raport cu ceilalti procurori si nici instanta de judecata".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.