Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat, marti, dupa ce a plecat de la sedinta Biroului Permanent al PSD, ca pe ordinea de zi a Senatului de marti s-ar afla Ordonanta nr. 25/2007, despre care a sustinut ca se refera la reorganizarea Guve
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat, marti, dupa ce a plecat de la sedinta Biroului Permanent al PSD, ca pe ordinea de zi a Senatului de marti s-ar afla Ordonanta nr. 25/2007, despre care a sustinut ca se refera la reorganizarea Guvernului.

Vacaroiu afirmat ca PSD nu a luat o decizie cu privire la votul din Senat asupra Ordonantei 25/2007, despre care a spus ca se refera la reorganizarea Guvernului prin restructurarea, comasarea si infiintarea unor ministere.

Intrebat daca pe ordinea de zi a Senatului de marti se afla Ordonanta de Guvern referitoare la reorganizarea aparatului de lucru al Executivului si nu cea referitoare la reorganizarea Guvernului, Vacaroiu a spus ca senatorii vor da, marti, votul asupra Ordonantei 25/2007, referitoare la reorganizarea Guvernului.

Presedintele Senatului a evitat sa dea un pronostic asupra votului din Senat, care, potrivit ordinii de zi, ar trebui sa se exercite asupra Ordonantei 25/2007, care se refera la reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului si nu la restructurarea ministerelor.

El a spus ca, in astfel de cazuri, cand in Senat se dezbat legi organice, prezenta este foarte importanta.

Vacaroiu a mai apreciat ca, daca Ordonanta de Urgenta referitoare la reorganizarea ministerelor (care nu se afla pe ordinea de zi a Senatului de marti - n.r.) va fi respinsa, atunci Guvernul va trebui sa propuna o alta Ordonanta pentru a mentine actuala forma de organizare.

Ordonanta de Urgenta Guvernului 25/2007 se refera la stabilirea unor masuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, respectiv Cancelaria primului-ministru, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, Departamentul de Afaceri Europene, Departamentul de Control al Guvernului, Departamentul pentru Relatii Interetnice. De asemenea, mai reglementeaza si activitatea unor autoritati aflate in subordinea premierului.

Cea care se refera la restructurarea Cabinetului si la actuala formula a Guvernului este Ordonanta de Urgenta 24?2007, care nu se afla inca pe ordinea de zi a Senatului.

Aceasta ordonanta de urgenta stabileste ca "se infiinteaza Ministerul Economiei si Finantelor prin reorganizarea Ministerului Finantelor Publice si prin preluarea activitatii in domeniul economiei de la Ministerul Economiei si Comertului, care isi inceteaza activitatea", ca "se infiinteaza Ministerul Internelor si Reformei Administrative prin reorganizarea Ministerului Administratiei si Internelor, care isi inceteaza activitatea", ca "se infiinteaza Ministerul Transporturilor prin reorganizarea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, care isi inceteaza activitatea".

Prevederi similare exista si in cazurile Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, rezultat prin reorganizarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, a Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, provenit din Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, al Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii liberale, a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor sau a Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Senatorii vor dezbate, marti, Ordonanta de Urgenta nr.25/2007 privind aprobarea restructurarii Guvernului, care ar putea fi respinsa prin votul social-democratilor, Executivul sustinand insa ca o asemenea decizie nu ar duce la caderea Cabinetului Tariceanu.

Potrivit unor surse parlamentare, aceasta ordonanta - care se afla la Senat din data de 25 mai - a reprezentat una dintre temele de negociere dintre PNL si PSD, social-democratii amenintandu-i pe liberali ca vor respinge ordonanta, iar Guvernul Tariceanu II va intra in ilegalitate.

In schimb, secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul, Cristina Pocora, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca, indiferent de votul senatorilor, Guvernul Tariceanu va ramane in functie, asa cum a fost investit de Parlament, "cu o foarte larga majoritate", in urma cu cinci luni si jumatate.

"Ordonanta de Urgenta nr. 25/2007 vizeaza doar organizarea si eficientizarea aparatului de lucru al Guvernului si nu se refera la structura ministeriala si componenta Executivului. Ordonanta reglementeaza niveluri inferioare ale activitatii Guvernului, operand reasezari doar la nivel de Secretariat General al Guvernului, Cancelaria Primului Ministru, agentii si departamente guvernamentale. Cu siguranta, votul Parlamentului pe aceasta Ordonanta nu trebuie minimalizat. O decizie de respingere a actului normativ ar bulversa buna functionare a aparatului de lucru al Executivului", a sustinut Pocora.

De asemenea, in Senat se afla si Ordonanta 24/2007 care nu a fost inca trecuta pe ordinea de zi si care vizeaza transpunerea hotararii Parlamentului nr.19/3 aprilie 2007 de investitura a noului Guvern.

Si in cazul acestei ordonante, secretarul de stat liberal a subliniat ca este "nefiresc" ca o decizie "zdrobitoare" a plenului reunit al celor doua Camere sa fie invalidata de Senat.

Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, liberalul Mihai Voicu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca Executivul nu a luat nicio decizie cu privire la consecintele unui posibil vot negativ al senatorilor la Ordonanta 25/2007 privind restructurarea aparatului de lucru al Guvernului.

"Guvernul nu a luat nicio decizie cu privire la consecintele unui eventual vot negativ al Senatului la Ordonanta 25/2007. Orice fel de decizie va fi luata numai dupa rezultatul votului, indiferent care va fi acesta", a declarat Voicu.

Intrebat care sunt variantele Guvernului in cazul in care Ordonanta pica in Senat, ministrul liberal nu a precizat care sunt acestea, mentionand doar ca "variantele sunt in analiza Guvernului".

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat luni, la Ploiesti, ca ordonanta care reglementeaza organizarea si functionarea Guvernului si care va fi dezbatuta, marti, in Senat, are toate sansele sa nu fie votata si ca, in consecinta, Executivul nu va mai avea nicio baza juridica si legala.

"Nu va ascund faptul ca, prin faptul ca in Senat Ordonanta care reprezinta legea de organizare si functionare a Guvernului are toate sansele sa cada, incepand de maine (marti, n.r.) vom avea un Guvern care nu mai are niciun fel de fundament si baza juridica si legala", a afirmat liderul social-democrat,


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.