>> 4.635 de amezi aplicate pentru intretinere de relatii sexuale contra unor sume de bani.

>> Tinerele sunt sprijinite atat moral, cat si financiar de proxeneti.

Legalizarea prostitutiei a fost si ramane o problema mereu actuala
>> 4.635 de amezi aplicate pentru intretinere de relatii sexuale contra unor sume de bani.

>> Tinerele sunt sprijinite atat moral, cat si financiar de proxeneti.

Legalizarea prostitutiei a fost si ramane o problema mereu actuala, controversata chiar si de institutiile implicate direct in stoparea fenomenului. Cristian David, ministrul Internelor si Reformei Administrative, a declarat in timp ce se afla intr-o vizita la Costinesti ca este de acord cu propunerea secretarului general al PD, Vasile Blaga, cu privire la legalizarea prostitutiei, precizand insa si ca popularii europeni nu sustin aceasta idee. David a declarat ca "in principiu este necesara o forma de reglementare si legalizare a prostitutiei, cu observatia ca aceasta trebuie nuantata. Practicarea prostitutiei trebuie sa aiba un alt regim de reglementare fata de ceea ce inseamna proxenetismul sau traficul si abuzul de persoane. Va exista o dezbatere pe legea prostitutiei, pentru ca exista disponibilitate si pentru ca este necesara". Vasile Blaga este de parere ca, daca nu se legalizeaza prostitutia, lucrurile vor merge din rau in mai rau. "In conditiile in care prostitutia nu mai constituie o infractiune, legalizarea reprezinta o solutie petru femeile care practica aceasta meserie. La ora actuala, prostitutia este iesita de sub control."

Statistici
Pe raza judetului Constanta, de la inceputul anului au fost semnalate numai 31 de cazuri, desi situatia in realitate este mult mai grava. Cele mai multe cazuri au fost descoperite pe bulevardul Alexandru Lapusneanu, pe strada Caraiman, in zona barierei CFR sau in zona garii Constanta. Majoritatea tinerelor care practica aceasta meserie au deja dosare penale. In cazul in care oamenii legii sesizeaza pentru prima data o tanara prostituata, ea va fi sanctionata numai cu o amenda, insa la a doua abatere de acest fel i se intocmeste dosar penal. De la inceputul anului, politistii din Constanta au aplicat un numar de 4635 de amenzi pentru intretinere de relatii sexuale contra unor sume de bani. Desi valoarea totala a amenzilor a ajuns la 2.320.100 de lei, foarte putine dintre ele au fost achitate. De obicei, femeile isi dau nume si adrese false, motivand ca nu au actele de identitate la ele. In Constanta sunt organizate lunar minim patru actiuni pe linia prevenirii si combaterii infractiunilor de prostitutie si proxenetism, acestea fiind organizate mai des, ori de cate ori este nevoie. Prostituatele depistate de politisti pe raza judetului Constanta au varste cuprinse intre 15 si 32 de ani. In perioada de vara, oamenii legii au mai mult de lucru in acest domeniu, deoarece diverse tinere din alte localitati vin de bunavoie sau aduse de proxeneti pentru a-si oferi "serviciile" turistilor de pe litoral. In multe din aceste cazuri, persoanele surprinse in flagrant sunt minore si urmeaza sa fie trimise in localitatea din care provin.

Metode ale proxenetilor
Fetele sunt racolate de proxeneti in general din mediul rural, fiind vizate indeosebi tinerele care au o situatie materiala precara si provin din familii dezorganizate. In aceste conditii, proxenetii le promit un loc de munca, in anumite cazuri oferindu-le anticipat anumite sume de bani. Pentru a fi mai convingatori, se intereseaza mereu de soarta fetelor, pe care se angajeaza sa le sprijine moral si financiar. Odata ajunse "in grija" proxenetilor, femeile sunt obligate sa practice prostitutia in diferite locatii sau sunt trimise in strada, dar supravegheate indeaproape, pentru a aduce proxenetilor mari sume de bani. Tinerele care le castiga increderea sunt ajutate sa obtina pasapoarte si sunt trimise in strainatate, in anumite locatii cunoscute, pentru a practica prostitutia in folosul lor. Nici acolo insa nu scapa de supraveghere, ele fiind urmarite in permanenta de cei pe care ii numesc "locotenentii" proxenetilor. Motivele pentru care fetele se resemneaza cu situatia variaza. Unele sunt tinute cu forta, sunt batute, nu reusesc sa fuga sau nu au familie si considera ca au nevoie de sprijinul proxenetilor. Pe de alta parte, ele sunt multumite si de situatia financiara pe care o au in urma practicarii acestei meserii, situatie pe care sunt convinse ca daca ar lucra legal, in alt domeniu, nu ar avea-o. Altele considera ca "este o munca usoara" si o fac pentru ca asa isi doresc. Oricare ar fi motivul insa, sunt constiente ca pe strada sunt expuse la pericole mari si nu vor putea practica aceasta activitate pana la batranete. z

CONSECINTE
>> Isi doresc legalizarea

O data cu legalizarea prostitutiei, femeile care practica aceasta meserie ar fi obligate sa isi faca periodic toate analizele, iar numarul bolilor cu transmitere sexuala ar fi in scadere. Majoritatea prostituatelor din Constanta isi doresc o lege care sa le permita sa practice aceasta "meserie". Ele considera ca bordelurile in care sa isi desfasoare activitatea le-ar feri de pericolele care le pandesc pe strazi si de dependenta pe care o au fata de proxeneti. Chiar daca ar fi obligate sa plateasca taxe la stat, ar fi in siguranta si ar avea venitul asigurat si la batranete.

SPECIALISTUL
>> Control mai eficient

Bogdan Panchici, reprezentantul IPJ Constanta in problema prostitutiei, sustine legalizarea, cu ajutorul careia controlul ar fi detinut cu usurinta. Oricum, amenzile nu sunt achitate, asa ca statul nu castiga nimic de pe urma acestei activitati, a adaugat Bogdan Panchici. Daca prostitutia ar fi legalizata, prin crearea cartilor de munca statul ar retine automat o parte din venit.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.