Bush se afla cu spatele la zid. A anuntat o retragere simbolica din Irak. Unii se asteapta la mai mult. Fortat de inamicii sai de stanga, el si-a lasat comandantul trupelor si ambasadorul din Irak sa fie prajiti intr-o recenta audiere in Congres.

Bush se afla cu spatele la zid. A anuntat o retragere simbolica din Irak. Unii se asteapta la mai mult. Fortat de inamicii sai de stanga, el si-a lasat comandantul trupelor si ambasadorul din Irak sa fie prajiti intr-o recenta audiere in Congres. Obama, mai ales, candidatul de culoare democrat la presedintie, si-a dat drumul asa de tare ca a uitat sa si puna intrebarea, asa cum cerea protocolul. A cerut doar, imperativ, retragerea trupelor americane pana anul viitor. Din pacate, retragerea ar duce la un dezastru strategic. Nu numai ca Irakul ar intra in cel mai oribil razboi civil. America si-ar pierde si avantajul strategic de a avea trupe in Irak, chiar daca acestea sunt atacate constant de teroristi. Sa va explic de ce.

Totul incepe cu justificarea retragerii americane. Criticii lui Bush cer retragerea pentru ca motivele declarate ale invaziei, o posibila aliere a lui Saddam cu Al-Qaida, si posesia de arme nucleare si chimice, au fost datorate, in cel mai bun caz, incompetentei informative americane.

Acuzatia din urma este in parte de inteles, si decizia lui Bush de a justifica razboiul numai in temeiul unor teorii discutabile (desi nu implauzibile, dar despre aceasta, saptamana viitoare), dezastruoasa. Prezenta americana in Irak trebuie judecata insa nu din perspectiva justificarii ei imediate, ci a strategiei globale americane. Acesta este, pana la urma, scopul in virtutea caruia trebuie discutate mijloacele, asa cum ne invata Machiavelli. Intrebarea este, deci, nu daca Saddam a fost atacat pe nedrept, judecand doar in functie de ce facuse el cu cateva luni inaintea razboiului. Eliminarea lui Saddam trebuie judecata din perspectiva strategiei americane de a pune la colt atat operatiunile teroriste voiajere, de gen Osama, cat si mai ales cel mai mare izvor de insecuritate mondiala, care este regimul islamic fundamentalist din Iran.

Acum, ca unii dintre cititori sunt gata sa lase acest ziar din mana sau sa traga un pumn pozei mele de pe ecran, hai sa ne odihnim putin.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.