Pilonul II de pensii risca sa devina cel mai negru cosmar al angajatorilor. Pentru a avea o pensie mai mare, salariatii au inceput, de ieri, sa ceara trecerea tuturor castigurilor pe cartea de munca.

S-a dat startul pensiilor private obli
Pilonul II de pensii risca sa devina cel mai negru cosmar al angajatorilor. Pentru a avea o pensie mai mare, salariatii au inceput, de ieri, sa ceara trecerea tuturor castigurilor pe cartea de munca.

S-a dat startul pensiilor private obligatorii in Romania. Incapand de ieri si pana pe 17 ianuarie 2008, tinerii angajati care au intre 18 si 35 de ani trebuie sa se inscrie la unul din cele 14 fonduri de pensii private autorizate. Si angajatii cu varste intre 35-45 de ani pot adera, insa facultativ. Vestea este insa cat se poate de proasta pentru companiile care angajau „la negru“, dar si pentru cele care nu treceau tot salariul pe cartea de munca. Asta pentru ca „persoanele care participa la sistemul privat de pensii nu mai pot alege munca la negru si nu mai pot accepta ca angajatorul sa le treaca pe cartea de munca un salariu mai mic decat cel real“, a declarat presedintele Traian Basescu, la conferinta de lansare a Pilonului II de pensii, organizata, ieri, de Ziarul Financiar. Presedintele a accentuat faptul ca aceste contributii se fac din salariul brut, tocmai de aceea este foarte importanta suma trecuta in cartea de munca drept salariu. „Romania are un deficit consistent de forta de munca. Asa ca intimidarea salariatului de catre angajator nu mai functioneaza. Acum angajatul este mai puternic in fata angajatorului“, a spus Basescu. „Cei care accepta in continuare sa aiba inscris un salariu mai mic decat salariul pe care il primesc in mod real inseamna sa isi fure banii de la pensie inca de pe acum“, a adaugat seful statului.

Basescu: Cota actuala de 2% este prea mica
Cota actuala de 2% este una dintre cele mai reduse contributii din Europa, asa ca este esential ca in viitor sa fie marita contributia pentru fondurile private de pensii, considera presedintele. Nici cresterea anuala de 0,5% nu este suficienta. „Dupa doi-trei ani, o analiza serioasa va permite cresterea contributiilor la sistemul de pensii“, a spus Basescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.