Proiectul Rosia Montana - un paradis financiar sau o duzina de interese personale? O fata morgana pentru Apuseni sau o bomba ecologica? Un proiect manat de interese politice sau o investitie benefica? Are Romania nevoie de un asemenea proiect? Isi pe
Proiectul Rosia Montana - un paradis financiar sau o duzina de interese personale? O fata morgana pentru Apuseni sau o bomba ecologica? Un proiect manat de interese politice sau o investitie benefica? Are Romania nevoie de un asemenea proiect? Isi permite Romania sa rateze o asemenea investitie? Acestea sunt doar cateva intrebari la care se incearca raspunsuri de aproape 10 ani. Pana acum nici una dintre parti nu a reusit sa convinga. Nici sustinatorii investitiei companiei Gabriel Resources si nici opozantii proiectului. Se duce in continuare o lupta surda care pare fara de sfarsit. Temporar, una din tabere castiga o batalie in raport cu cealalta, dar razboiul este lung si de uzura. In ultimele luni acuzatiile au crescut in duritate, ceea ce anunta apropierea de un punct culminant al conflictului. Pentru prima data, reprezentantii Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation au acuzat implicarea unor organizatii din Ungaria in actiunile opozantilor proiectului. In replica, organizatiile au obtinut un ajutor nesperat din partea ministrului roman al Mediului, Attila Korodi, de etnie maghiara, care a anuntat suspendarea procedurii de autorizare a proiectului pe termen nelimitat. Motivul? Un certificat de urbanism pe care Ministerul Mediului il considera nul de drept pana la finalizarea unui proces civil intre Consiliul Judetean Alba si organizatia Alburnus Maior. Consecinta a fost scaderea dramatica a actiunilor Gabriel Resources, cotate la bursa din Toronto.
Faptul ca ministrul Korodi este un adversar declarat al proiectului poate fi un avantaj pentru ecologisti. La fel de adevarat este faptul ca Ministerul Mediului si Guvernul nu pot sa arunce pur si simplu la cos investitiile importante realizate de compania canadiana pana acum.
Din punct de vedere politic, cel putin la nivelul judetului Alba, dar si la nivel national, s-au detasat doua tabere care se opun sau sustin proiectul. De o parte se afla PNL si UDMR, iar de cealalta parte PD. Liberalii s-au declarat in repetate randuri impotriva folosirii cianurii in extractia aurului de la Rosia Montana. Reprezentantii UDMR au mers mai departe si au initiat chiar si un proiect de lege prin care ar urma sa fie interzisa utilizarea cianurii in minerit. Liderii PD, sustinuti voalat de PSD, marseaza pe ideea ca un astfel de proiect nu poate avea sustinere legala in conditiile in care cianura a fost folosita in Romania de zeci de ani.
Toate aceste controverse nu aduc, insa, nimic bun pentru Rosia Montana. Blocata din punct de vedere investitional, localitatea traieste doar pentru mirajul milioanelor de dolari promisi de canadieni.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.