Fara mici si bere, dar cu multe spectacole in aer liber, proiectii unicat pe Casa Poporului, parade de papusi, acrobatii, jocuri de lasere pe luciul apei Dambovita, de acestea vor beneficia bucurestenii de ziua lor, mai ales ca este prima aniversare
Fara mici si bere, dar cu multe spectacole in aer liber, proiectii unicat pe Casa Poporului, parade de papusi, acrobatii, jocuri de lasere pe luciul apei Dambovita, de acestea vor beneficia bucurestenii de ziua lor, mai ales ca este prima aniversare a orasului drept capitala europeana.


Totul va incepe sambata, 22 septembrie, la ora 18:00, si se va incheia duminica dimineata, fiind prima "Noapte Alba" organizata in stil occidental. Spectacolele vor avea loc in perimetrul Piata Unirii, Piata Constitutiei si raul Dambovita, zona fiind animata pe tot parcursul noptii de artisti plastici, ambulanti, precum si de o structura gonflabila de mari dimensiuni alcatuita din labirinturi si tunele.

Nu vor lipsi nici reprezentatiile unor trupe internationale precum "Le Arti per Via" (teatru stradal si grup folk), Malabar (renumita trupa franceza de teatru stradal), Saltimbanco Italiano (cu trei spectacole: parada papusilor-gigant, carnaval show si vertical concert), dar vor fi prezenti si artistii autohtoni Proconsul si Zdob si Zdub.

Atmosfera speciala va fi completata de un impresionant show multimedia si laser, proiectat pe un ecran imens de pe raul Dambovita, iar Casa Poporului va servi drept suport pentru proiectii vizuale spectaculoase. Teatrele, galeriile de arta si muzeele bucurestene vor fi deschise, accesul fiind gratuit. In Centrul Istoric, de fapt pe doua strazi, Lipscani si Smardan, cele care au fost reabilitate, artistii italieni isi vor etala mestesugurile, iar cei care vor trece prin zona vor putea sa-si spuna parerea despre modul in care este reabilitata cea mai veche zona a Capitalei.

Evenimentul a fost pus la cale de Primaria Capitalei impreuna cu ARCUB si a costat 800.000 de euro, 200.000 de euro reprezentand sponsorizari.



Documentul Redam copia documentului tradus in limba romana.

>
"Din mila lui Dumnezeu, eu Vlad Voevod si domn si fiul marelui Vlad voevod, stapinind si domnind peste toata tara Ungro-Vlahiei, Amlasului si Fagarasului Herteg. A binevoit domnia mea cu a sa binevointa, cu inima curata si luminata si am daruit acest atotcinstit si cu frumosa fata si deasupra tuturor (cinstitelor) daruri, hrisonul de fata al domniei_ _ _ _lui Andrei si cu fiii sai, (ca sa le fie) Poiana lui Stavu si lui Iove si lui Drag _ _ _ _ _?)  au sa le fie la Ponor a treia (parte), care au fost a lui Sipin si a treia parte din Ponor si ocina lui Petru de la Ponor, a treia parte pentru ca am cumparat de la Petru 12 florini si domniei mele au dat un cal. Si cine dintre dinsii va muri, iar ocinele sa fie celor ramasi, la dinsii pradelice sa nu fie. Si iarasi lui Andrei cu copiii sai, partea patra din Ponor. Aceste toate sa le fie de ocine si de ohaba lor si copiilor lor, nepotilor si stranepotilor lor incepind de la vama oilor, vama porcilor, de albinarit, de galetarit de dijma, de cositu finului de pusa de podoabe si de araturi adica de slujbele mari si mici. Si sa nu (cuteze) sa-l impiedice nici sudet, nici gbobnic (nici birari) nici nimeni altul dintre boierii si slugile domniei mele pentru ca cine (s-ar incuvinta sa-i impiedice chiar si cu un fir de par, unul ca acela va primi mare rau si urgie de la domnia mea. Inca si dupa moartea domniei mele, pe cine va domni domnul Dumnezeu sa fie domnul Tarii Romanesti sau din alesul inimii domniei mele sau dintre rude, sau, pentru pacatele noastre, din alt neam, daca va intari si va pazi si va innoi acest hrisov al domniei mele pe acela Dumnezeu sa-l intareasca in domnia lui iar daca, nu va innoi si nu va intari si va calca si va risipi pe acela Domnul Dumnezeu sa-l nimiceasca si sa-l ucida aci iar in veacul vecilor sufletul lui sa fie partaj lui Iuda. Sangele lor asupra lor si asupra copiilor lor ceea ce este si va fi in veci amin"."Martorii: Jupan Dragomir Tocal, Jupan Voica Dobrite, Jupan Stan_ _ _ _ jupan Stefan turcul, Jupan Oprea si Bratul de la Micvlas si _ _ _ _ ospatar Tonalea stolnic, Stoica paharnic si _ _ _ S-a scris in septembrie 20 in cetatea Bucuresti in anul 6968/... . Eu Vlad Voevod din mila lui D - zeu. >>


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.