Pentru prima oara in istoria motiunilor de cenzura postdecembriste, partidul care a anuntat ca va depune o asemenea motiune nu stie cum sa scape de ea, vrind si s-o depuna.

La o intrunire mai avintata a liderilor PSD, cea de la Bran, a
Pentru prima oara in istoria motiunilor de cenzura postdecembriste, partidul care a anuntat ca va depune o asemenea motiune nu stie cum sa scape de ea, vrind si s-o depuna.

La o intrunire mai avintata a liderilor PSD, cea de la Bran, aerul tare al locului si caracterul informal al discutiilor au dat nastere ideii motiunii de cenzura pe care Mircea Geoana s-a grabit s-o faca publica. Ajuns cam pe la fundul sacului autoritatii sale in partid, dl Geoana a confundat motiunea cu lotiunea revigorarii sale politice. Fostul ministru de Externe nu e insa nici primul, nici ultimul lider de partid de la noi care isi priveste buricul ca pe socotelile partidului. Chiar in PSD Adrian Nastase a produs un exemplu de sef greu lovit de consecintele identificarii personale a multimii conduse cu persoana conducatorului. Or, fostul premier al Romaniei avea anumite date personale care sa-i ingaduie o asemenea suprapunere de interese. In treacat fie spus, daca Basescu personal nu i-ar fi luat fata la alegeri, pe ultimii metri, Adrian Nastase s-ar fi aflat azi la Cotroceni si cine mai stie cum s-ar fi scris istoria Romaniei in aceste 1.000 de zile de cind el a pierdut alegerile.

Sub aparenta de partid puternic, bine sustinut de alegatori, PSD a avut dupa alegerile din 2004 un comportament de o slabiciune aproape inexplicabila. Pe Nastase l-a tratat ca pe tapul ispasitor, iar pe Ion Iliescu, fondatorul, l-a trimis sa se odihneasca in postura de presedinte onorific. Mircea Geoana s-a trezit calare peste un partid care astepta minuni din partea sa, cu conditia ca el sa nu ia in serios cererea lui Ion Iliescu, nu se stie nici ea cit de serioasa, ca in PSD sa se faca in sfirsit curatenie.

Sustinut de baronii speriati ca le moare sprijinul politic si de ambitiosii care nu mai aveau chef sa faca sluj in fata lui Nastase, Mircea Geoana a avut premisele cele mai nefericite din lume. A promis ca va moderniza si va igieniza PSD-ul, dar nu-si putea permite sa-i supere pe baronii cu bube in cap. Iar ambitiosilor nu le putea oferi din acest motiv functii in partid. Ales presedinte al PSD fiindca a fost la un moment dat un personaj decorativ, Geoana n-a fost niciodata in stare sa-si struneasca partidul. In schimb, i s-au cerut si i se cer performante.

In criza de idei si vadit speriat ca ar putea fi debarcat, acelasi personaj decorativ a iesit cu motiunea, vazind in ea o ultima lotiune de intarire politica personala. O lotiune pe care PSD-ul e tot mai clar ca n-o vrea, dar nici nu-si poate permite sa o respinga inainte de a-si construi un inlocuitor pentru Geoana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.