Romania trebuie sa transpuna, pana in 20 octombrie, directiva UE privind recunoasterea calificarilor profesionale, potrivit careia cetatenii europeni care vor sa munceasca in alte state decat cel in care au obtinut calificarea profesionala o pot fac
Romania trebuie sa transpuna, pana in 20 octombrie, directiva UE privind recunoasterea calificarilor profesionale, potrivit careia cetatenii europeni care vor sa munceasca in alte state decat cel in care au obtinut calificarea profesionala o pot face in aceleasi conditii ca in statul de origine, informeaza NewsIn. Seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Adrian Ciocanea, a declarat, luni, ca Directiva 36/2005, privind recunoasterea calificarilor profesionale, trebuie transpusa de statele membre pana in data de 20 octombrie 2007. Potrivit actului normativ, cetatenii UE care doresc sa-si exercite profesia pentru care au obtinut o diploma in tara de origine o pot face fara a avea nevoie de alte evaluari. Ciocanea a precizat ca, in prezent, doar sapte profesii sunt reglementate la nivel comunitar, si anume medic, medic dentist, framacist, asistent medical generalist, moasa, medic veterinar, arhitect. Pentru restul profesiilor, statele membre au posibilitatea sa testeze calificarea solicitantului si sa respinga recunoasterea diplomei, daca in urma evaluarii, candidatul nu cores punde cerintelor angajatorului. Prin Directiva 36, daca in urma examinarii se constata diferente, statul membru propune fie un stagiu de adaptare, fie un test de evaluare a cunostintelor. Totodata, noua legislatie introduce si conceptul de “platforma comuna”, care reprezinta un set de criterii a calificarilor profesionale, care pot fi propuse Comisiei Europene de catre organizatiile profesionale, pentru eliminarea diferentelor de formare intr-o anumita profesie. Seful DAE a explicat insa ca introducerea unei astfel de “platforme comune” este mai greu de realizat, pentru ca toate statele membre trebuie sa-si armonizeze programele pentru anumite profesii, proces in care trebuie implicate ministerele educatiei. In urma introducerii “platformei comune”, diploma obtinuta in oricare stat membru va fi recunoscuta in celelalte state membre. Ciocanea a mai precizat ca in Romania, transpunerea elementelor noi din Directiva 36 se afla in curs de avizare la ministere, prin modificarea si completarea legii 200/2004, privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania.

Un grup de 32 de romani, inselati si batuti de o grupare de compatrioti care i-a adus in Spania la munca
Un grup de 32 de romani au fost inselati si batuti de o grupare de compatrioti, care i-a adus in Spania la munca. Romanii au cerut ajutorul Consulatului din Sevilla, care i-a gazduit o zi si o noapte si le-a pus la dispozitie un autocar pentru intoarcerea acasa, informeaza Rador.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.