Compania petroliera de stat KazMunaiGas E&P a raportat, pentru primul semestru, un profit net in urcare cu 15,7%, la 58,1 miliarde tenge (472 milioane de dolari), si cresterea productiei de petrol in urma preluarii unei companii locale, transmite
Compania petroliera de stat KazMunaiGas E&P a raportat, pentru primul semestru, un profit net in urcare cu 15,7%, la 58,1 miliarde tenge (472 milioane de dolari), si cresterea productiei de petrol in urma preluarii unei companii locale, transmite Reuters, informeaza Mediafax.Compania, care a preluat in luna august 75% din actiunile grupului Rompetrol, a produs, in primul semestru, 4,9 milioane de tone de titei, cu 288.000 de tone mai mult fata de perioada similara a anului 2006. "Cresterea a fost determinata in primul rand de achizitia, in aprilie, a unei participatii de 50% la compania locala Kazgermunai", se arata in comunicatul companiei. KazMunaiGas a cumparat, in aprilie, compania Kazgermunai, care ocupa locul opt in randul producatorilor de petrol si gaze din Kazahstan.KazMunaiGas a anuntat ca a furnizat pe piata 4,8 milioane de tone de petrol, excluzand productia Kazgermunai, dintre care a exportat 3,7 milioane de tone, cu 13,1% mai mult decat in primul semestru al 2006. Avansul semnificativ al exporturilor s-a datorat reducerii temporare a ofertei pe piata locala. "Previzionam ca aceasta situatie nu se va mentine in a doua jumatate a acestui an", se arata intr-un comunicat al companiei.KazMunaiGas a fost infiintata in anul 2002, in urma fuziunii firmelor Kazakhoil si Oil&Gas Transportation Company. Firma are birouri in state precum Marea Britanie, Elvetia, Spania, Ucraina, Lituania si China.La sfarsitul lunii august, firma Rompetrol Holding, din Elvetia, controlata de omul de afaceri roman Dinu Patriciu, a vandut companiei KazMunaiGas din Kazahstan o participatie de 75% din actiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda. Grupul a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.