„Gardianul“ a intrat in posesia unor informatii care pun sub semnul intrebarii valabilitatea hotararilor judecatoresti pronuntate in dosare de catre magistratul Sofica Dumitrascu, cea care a decis eliberarea din arest a lui Omar Hayssam,
„Gardianul“ a intrat in posesia unor informatii care pun sub semnul intrebarii valabilitatea hotararilor judecatoresti pronuntate in dosare de catre magistratul Sofica Dumitrascu, cea care a decis eliberarea din arest a lui Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru terorism. Magistratul Curtii de Apel Bucuresti a fost numit in functie de catre seful statului, Traian Basescu prin decret prezidential, urmand ca, in termen de sase luni, sa sustina un examen de capacitate la Institutul National al Magistraturii (INM). Desi termenul de sase luni pe care il avea la dispozitie a expirat de mai bine de un an si jumatate, judecatoarea din dosarul Omar Hayssam nu a sustinut niciun examen, contrar prevederilor legale. Acest fapt pune practic sub semnul intrebarii legalitatea functionarii Soficai Dumitrascu in functia de magistrat la Curtea de Apel Bucuresti, singura baza a activitatii acesteia fiind decretul lui Basescu din anul 2005. Conducerea INM a confirmat faptul ca, in ultimii doi ani, nu au mai fost organizate concursuri.

Controversa porneste chiar de la modificarile care au avut loc in privinta Le gii magistratului. Initial, potrivit Legii nr.
92/1992, procurorii sau judecatorii care au iesit din sistem puteau reveni in functia de magistrat fara a sustine vreun examen. Surse din cadrul Institutului National al Magistraturii au declarat pentru ziarul „Gardianul“ ca, din luna februarie 2006 si pana in prezent, Sofica Dumitrascu a activat ca magistrat la limita legii, sau chiar impotriva acesteia, avand in vedere ca nu a sustinut si promovat examenul de capacitate (verificarea cunostintelor).

Avocatul-judecator
Sofica Dumitrascu a activat ca judecator pana in anul 2001, cand a parasit magistratura, retragandu-se in avocatura, alaturi de sotul ei, Costinel. In anul 2005, a revenit insa in magistratura, ajutata de catre conducerea Curtii de Apel Bucuresti si a Consiliului Superior al Magistraturii. Asta, in conditii dubioase! Avocata-judecator a depus, la sfarsitul anului 2004, o cerere de admitere in magistratura fara sustinerea unui concurs, asa cum prevedea Legea 92/1992. Ulterior, Sofica Dumitrascu a sustinut un interviu, urmand ca numirea sa sa se produca prin emiterea, de catre presedintele Romaniei, a unui decret prezidential. Fapt ce s-a si intamplat.

Decretul prezidential a incalcat legea
Toate bune si frumoase, numai ca, de la momentul sustinerii interviului si pana la numirea in magistratura, ca judecator la Curtea de Apel Bucuresti, prin Decretul prezidential nr.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.