Cererile mari de valuta din partea importatorilor la care s-au adaugat ordinele venite din partea fondurilor straine au apropiat ieri euro de pragul de 3,4 lei. "In piata exista mai multe zvonuri privind iesirile de valuta din piata, declara un deale
Cererile mari de valuta din partea importatorilor la care s-au adaugat ordinele venite din partea fondurilor straine au apropiat ieri euro de pragul de 3,4 lei. "In piata exista mai multe zvonuri privind iesirile de valuta din piata, declara un dealer bancar. Pe de o parte, exista voci care considera ca vinovata de deprecierea leului este BNR, care continua sa isi majoreze rezerva valutara, oferind in acelasi timp o gura de oxigen exportatorilor si reducand presiunea creata de explozia deficitului comercial. Pe de alta parte, s-a observat o miscare generala de depreciere la nivelul monedelor regionale, de care leul nu a fost ocolit". Piata s-a deschis la niveluri optimiste pentru leu, euro fiind cotat la 3,3550 - 3,3575, dupa care a urmat o presiune constanta asupra monedei nationale, cotatiile urcand pana la 3,3915 - 3,3975 lei, cursul mediu fiind stabilit la 3,3908 lei fata de 3,3592 lei, vinerea trecuta, euro nemaifiind cotat la un nivel similar de peste sase luni, respectiv din 5 martie, cand banca centrala a afisat un curs de 3,4006 lei. Ultima parte a sedintei a adus mai multe ordine de cumparare pentru leu, euro coborand la 3,3840 - 3,3890 lei, valori totusi foarte apropiate de nivelul de 3,4 lei. Pe piata monetara, licitatia organizata de BNR pentru atragerea de depozite cu scadenta la doua saptamani nu a produs miscari semnificative ale dobanzilor la o zi si o saptamana, care s-au mentinut in culoarul 6 - 7%, nivel stabil din ultima parte a lunii trecute. De aprecierea euro a beneficiat si dolarul, al carui curs mediu a urcat de la 2,4217 lei, vinerea trecuta, la 2,4457 lei. Paritatea dintre euro si dolar a fost stabila pe pietele internationale, culoarul de tranzactionare fiind cuprins intre 1,3850 si 1,3890 dolari, investitorii asteptand intalnirea comitetului monetar al Rezervei Federale americane de astazi si maine.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.