An de an, vin batrani din toata tara, fosti detinuti politic, cei care se mai pot deplasa pana la picioarele monumentului format din sapte perechi de cruci ingemanate, care poarta pe bratele lor o cruce grea a suferintei. In acest an, sub un cer seni
An de an, vin batrani din toata tara, fosti detinuti politic, cei care se mai pot deplasa pana la picioarele monumentului format din sapte perechi de cruci ingemanate, care poarta pe bratele lor o cruce grea a suferintei. In acest an, sub un cer senin si sub un soare caldut s-a desfasurat parastasul pentru cei morti, scrisi pe placi de marmura pe peretii din interiorul monumentului, pana la altarul de jos, de la baza. Alaturi este un schit, in care se nevoiesc monahii care se roaga neintrerupt pentru cei raposati. Este o intalnire plina de bucuria revederii a celor care au putut veni din toate colturile tarii, dar si de umbrele tristetii pentru cei care au plecat din lumea noastra, in temnita sau apoi in asa-zisa libertate. Acest loc a devenit un simbol al luptei anticomuniste si al jertfei. In acelasi registru, duminica, la Muzeul de istorie din Bucuresti s-a lansat cartea lui Mircea Nicolau "Curajul de a sfida moartea". O carte construita de Gabriel Stanescu sub forma unui dialog, pentru a-si satisface, dupa cum marturiseste, anumite semne de intrebare cu privire la istoria interbelica si suferinta de zeci de ani indurata de militantii anticomunisti. Nicolau, prieten cu Mircea Eliade, Mircea Vulcanescu si Constantin Noica, a stat peste doua decenii in inchisorile comuniste. (G.J.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.