Amortit rau, devenit in ultima vreme chat de rafuieli personale, de mai bine de o saptamana clubul literar a murit de tot: site-ul nu mai e functionabil, nu te mai poti loga, nu se mai poate comenta, abia daca se mai pot citi textele.
Cei care
Amortit rau, devenit in ultima vreme chat de rafuieli personale, de mai bine de o saptamana clubul literar a murit de tot: site-ul nu mai e functionabil, nu te mai poti loga, nu se mai poate comenta, abia daca se mai pot citi textele.
Cei care au citit romanul "69", dar si cei care n-au citit, se vor bucura probabil sa afle ca Ionut Chiva posta destul de des pe club literar. Uitati un text din iunie anul trecut :
http://www.clubliterar.com/text.php?tid=4583 Si un alt fragment din decembrie anul trecut, din cartea la care lucra pe vreme aceea: http://www.clubliterar.com/text.php?tid=5358
La fel si prozatorul devenit poet, devenit text-ier Adrian Schiop: http://www.clubliterar.com/text.php?tid=4975 (ce a mai ramas, restul au fost sterse, mai sunt unele chestii pe care el le cheama "eseuri" si un fragment mai vechi de proza).
Apoi, extrem de talentatii Dumitru Crudu si Marius Ianus (plecat sau dat afara, nu mai stiu, cu mare-mare scandal, fireste), Ruxandra Novac cu poezia ei teribila, teribila, de bagat in vena, Adi Urmanov, Razvan Tupa, Dan Sociu, Valentina Chirita, Gabi Eftimie aka Green Plastic, Catalin Fumuru, ultimii trei conturand fata "noii poezii", cu ghilmele si fara ghilimele, preocupata de alienare, clonare & tehnicitate, noile obsesii care au luat locul visceralitatii si chiar al autenticitatii, de la un moment dat. Cateva din poeziile lui Gabrielei pot fi citite acessand: http://www.clubliterar.com/membru.php?aid=228
Apoi, tinerii poeti basarabeni (majoritatea, daca nu chiar toti, nedebutati): Dimitri Miticov, Andrei Gamart, Hose Pablo, toti foarte speciali (si care vor aparea in curand intr-o antologie coordonata de Dumitru Crudu la Cartea Romaneasca).
Ruxandra Novac aka ashtray, ultima poza de pe Club Si, nu in ultimul rand, mica "institutie" numita li'di aka Liviu Diamandi, un poet care a reusit sa produca un puternic impact asupra tuturor - poeti, prozatori, din x tabara, din y grup de prieteni. Li'di a propus o poezie noua, in parte reintorcand poezia la muzicalitate incredibila, ritm, rima chiar, in parte adaugandu-i doze de stranietate din cu totul alte filme decat poezia cu forma fixa. Multi au inceput sa scrie in maniera lui li'di; li'di a devenit o marca, un stil, un univers intreg. Asta si pentru ca, desi poezia lui era foarte buna, ea nu era totul. Liviu Diamandi nu exista cu adevarat. El reprezinta cea mai captivanta fictiune si mai de succes strategie de promovare din cate am vazut, si nu ma refer numai in lumea literara romaneasca. S-a creat multa vreme o intreaga isterie pentru a se afla cine e li'di si cel/cea care era li'di a condus acest mecanism cu asa maiestrie ca toti tinerii scriitori au reusit sa se suspecteze intre ei.
Una dintre secventele cele mai "tari": s-a lansat, la un moment dat, zvonul ca lui Diamandi i s-a spart contul de pe club literar (implicit identitatea) si o anumita vocea, a lui Diamandi sau a oricui altcineva inspirat, a cerut un nou cont si o noua parola, asa ca, pentru o vreme, fiecare a(r fi) putut fi Diamandi.
Apoi era intreaga retea de oameni (si variantele lor) care comunicau cu el (Liviu, un pusti blond din Brasov, care "conducea un nissan micra din 12.01.2006; bea coca-cola; se incalta cu puma" - cum se prezenta) prin mail sau telefon. Nimeni nu l-a intalnit.
Diamandi a scris si cateva proze. Comentariile lui (despre care s-a aflat, la un momendat dat, ca erau, unele dintre ele, ale poetei x, ale poetului y etc.) erau, de mai multe ori, tandre, ironice, sclipitoare. Nu se mai gaseste pe club mai nimic din ceeea ce l-a facut pe Diamandi Diamandi. Se mai gasesc, insa, dintre poeziile lui pe http://www.poezie.ro/index.php/poetry/180263/index.html.
S-a potolit si isteria Liviu Diamandi, ca orice vrie nealimentata; acum moare si Clubul. Poate ca nu moare deloc, poate ca-si va reveni in toate sensurile. Poate ca nu-si va reveni si poate ca nu e cel mai rau lucru care se poate intampla, pentru ca scriitorii tineri si foarte tineri cu precadere, desi nu doar ei, au mare nevoie sa discute, sa dea si sa primeasca feed-back-uri si poate platforma virtuala a fost o idee buna, o vreme, si poate ca acum vor aparea si alte idei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.