Bulgaria pare sa faca un joc dublu in ceea ce priveste traseul conductelor de gaze, profitand de pozitia sa strategica ce-i permite sa fie veriga cheie atat pentru proiectul rusesc South Stream, cat si pentru cel european, Nabucco, sustine analistul
Bulgaria pare sa faca un joc dublu in ceea ce priveste traseul conductelor de gaze, profitand de pozitia sa strategica ce-i permite sa fie veriga cheie atat pentru proiectul rusesc South Stream, cat si pentru cel european, Nabucco, sustine analistul american Vladimir Socor, de la Jamestown Foundation.
Autoritatile bulgare privesc cu interes spre proiectul South Stream al gigantului rus cu capital de stat, Gazprom, proiect care ar urma sa transporte gaz natural rusesc si de origine central-asiatica, prin Marea Neagra, paralel cu coasta turca, apoi pe la suprafata prin Bulgaria, Grecia si apoi peste Marea Adriatica spre Italia de Sud, cu o eventuala derivatie nordica prin Serbia, Slovenia si Ungaria, spre Austria. In ambele variante, teritoriul bulgar ar urma sa fie tranzitat de 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Daca acest proiect foarte costisitor va fi pus in practica in dauna variantei Nabucco, de pierdut vor avea tarile care vor fi eliminate de pe traseul gazelor, precum si Ucraina (care spera ca o derivatie a proiectului finantat de UE sa o aprovizioneze) si, nu in ultimul rand, consumatorii europeni, care vor suporta preturile finale, corespunzator majorate.

Turkmenistanul nu vinde decat Rusiei
Proiectul South Stream a fost conceput de Gazprom in parteneriat cu compania italiana ENI pe baza paritara, iar tarilor mai mici de pe traseul conductelor ar urma sa le revina participatii minoritare in consortiul ce va construi conductele. Gazul natural originar din Turkmenistan si Kazahstan este achizitionat de gigantul rus la un pret de circa 100 de dolari per 1.000 de metri cubi, fiind revandut la devize ce merg de la 150 pana la peste 300 de dolari, in functie de client si cantitate, si, desi Moscova neaga, stabilirea devizului are de cele mai multe ori si conotatii politice. Punerea in practica a proiectului ar reduce sensibil cantitatea de gaz destinat Europei de Vest care tranziteaza Ucraina, permitand Rusiei sa exercite presiuni politice asupra acesteia fara a-si afecta clientii occidentali, cum s-a intamplat in iarna dintre anii 2005 si 2006. Desi compania de stat Bulgargaz este parte in proiectul Nabucco, alaturi de Botas (Turcia), Romgaz (Romania), Mol (Ungaria) si OMV (Austria), ministrul de Externe al Bulgariei, Ivalio Kalfin, a efectuat o vizita in Turkmenistan si Kazahstan, care au semnat recent, un acord gazier cu Rusia, turneul fiind primul de acest fel al unui sef al diplomatiei bulgare in ultimii 10-12 ani. Kalfin a prezentat tarilor gazda ambele proiecte de transport, constatand ca Turkmenistanul, principalul furnizor de gaze din Asia Centrala, nu vinde gaz decat Rusiei si nu tranzactioneaza preturile cu consumatorii finali.
La summit-ul energetic de la 24 iunie de la Sofia, cand presedintele rus Vladimir Putin a pledat pentru South Stream, omolgul sau bulgar Ghiorghi Parvanov a declarat ca tara sa "ar fi incantata sa participe", desi este deja membra in consortiul pentru Nabucco. La randul sau, directorul Bulgargaz, Liubomir Denchev, s-a declarat multumit de decizia Gazprom de a prefera tara sa, dat fiind faptul ca, in urma cu numai cateva luni, "poarta de intrare sudica (a gazului rusesc) era Turcia, nu Bulgaria".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.