Angajatii bugetari vor ramane, din 2008, fara tichetele de masa pe care le primeau pana acum lunar. In conditiile in care aceste ajutoare nu vor fi compensate prin bani, salariile si asa mici ale bugetarilor se vor micsora simtitor. In aceasta situa
Angajatii bugetari vor ramane, din 2008, fara tichetele de masa pe care le primeau pana acum lunar. In conditiile in care aceste ajutoare nu vor fi compensate prin bani, salariile si asa mici ale bugetarilor se vor micsora simtitor. In aceasta situatie se afla aproximativ doua milioane de romani care beneficiaza, in prezent, de tichete de masa, costurile acestora fiind suportate in totalitate de catre angajatori. Responsabil pentru aceasta lovitura data bugetarilor este Ministerul Muncii, care va propune Guvernului, sub forma unei ordonante de urgenta, renuntarea la bonurile de masa pentru angajatii institutiilor publice. Propunerea Ministerului Muncii de a se renunta la acest ajutor acordat bugetarilor este cu atat mai neasteptata cu cat, din ordinul aceluiasi minister, valoarea nominala a tichetului de masa a fost majorat, in luna septembrie, de la 7,41 lei la 7,56 lei. Ministerul Muncii justifica renuntarea la tichete prin necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare, asa incat tara noastra sa poata respecta angajamentele interne si internationale, inclusiv in ceea ce priveste deficitul bugetar. Potrivit oficialilor, eliminarea tichetelor de masa va permite limitarea cheltuielilor bugetare in 2008, pentru care, in proiectul legii bugetului de stat, este prevazut un deficit bugetar sub 3% din PIB. Acesta este doar inceputul masurilor de sustinere a dezinflatiei, avand in vedere ca anul viitor statul va trebui sa asigure cu prioritate sumele destinate cofinantarii proiectelor realizate din fonduri europene si cele prin care Romania va trebui sa contribuie la bugetul UE, echivalentul a 1,6% din PIB. Masura de eliminare a bonurilor de masa in 2008 va fi aplicata in cazul angajatilor din institutiile publice centrale si locale, indiferent de sistemul de finantare si subordonare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.