Pacientii cu boli neurologice sunt condamnati la dureri insuportabile pentru ca Ministerul Sanatatii a scos toxina botulinica de tip A (DYSPORT) dintr-un program national.

Toxina botulinica, cunoscuta mai ales pentru aplicatiile sale in m
Pacientii cu boli neurologice sunt condamnati la dureri insuportabile pentru ca Ministerul Sanatatii a scos toxina botulinica de tip A (DYSPORT) dintr-un program national.

Toxina botulinica, cunoscuta mai ales pentru aplicatiile sale in medicina estetica, are efecte de relaxare musculara in afectiuni neurologice. In lipsa tratamentului, pacientii cu spasme musculare devin persoane cu handicap. "De aceea, trebuie injectata toxina botulinica o data la 3 sau 4 luni", ne-a declarat prof. dr. Ovidiu Bajenaru, seful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Universitar Bucuresti. Cazul dnei Aurica Kassovitz, in varsta de 70 de ani, este dramatic. A fost operata de cancer mamar, iar in prezent sufera de cel putin sapte boli grave (diabet, dislipidemie, artroza, osteoporoza etc.). "Marea suferinta a mea este torticolisul. Din anul 2000 am fost supusa la mai multe tratamente, dar numai toxina botulinica a dat rezultate. De la sfarsitul anului 2004 s-a intrerupt tratamentul din cauza scoaterii programului respectiv. Intreruperea a facut din mine ce nu au reusit sa faca celelalte boli, un handicapat. In afara de dureri groaznice nonstop am devenit dependenta de un insotitor pe strada", scria dna Aurica Kassovitz in memoriul nr. 36867/14 iunie 2007 depus la Ministerul Sanatatii. Prin acte medicale justificative ea apela la ajutorul specialistilor din minister, solicitandu-le reluarea tratamentului gratuit. Femeia nu mai are de unde sa plateasca tratamentul, o fiola costand peste 500 de dolari. In raspunsul semnat de dr. Mircea Bourceanu, directorul Agentiei Nationale pentru Programe de Sanatate a MS, se precizeaza ca tratamentul cu Dysport conform Ordinului 570/116/2207 se face numai in cadrul programului national de profilaxie pentru tratamentul precoce al epilepsiilor, paraliziilor cerebrale, intarzierilor neuropsihomotorii la copil si pentru prevenirea complicatiilor, depistarea surditatii la nou-nascut. Dr. Mircea Bourceanu a mai precizat ca "vom inainta propunerea comisiilor de specialitate pentru a analiza posibilitatea tratamentului si pentru adulti prin includerea intr-un program". Prof. dr. Ovidiu Bajenaru ne-a declarat ca atat comisia de specialitate, cat si Societatea Nationala de Neurologie au facut nenumarate demersuri la Ministerul Sanatatii pentru sustinerea gratuita a tratamentului, soldate cu esec.

SPECIALISTII
Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a declarat ca toxina botulinica de tip A a fost scoasa din program in urma cu un an si jumatate deoarece se folosea si in alte scopuri.
Reprezentantii CNAS au spus ca acest medicament nu a fost niciodata pe listele de compensate, dar comisia de neurologie este in masura sa solicite propunerea de reluare a programului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.