Senatul dezbate astazi proiectul de Statut al ofiterilor de informatii. Legea initiata de un grup de senatori ai PNL a fost adoptata tacit de catre Camera Deputatilor, dar a fost amendata consistent in cadrul comisiilor juridica si de aparare ale Sen
Senatul dezbate astazi proiectul de Statut al ofiterilor de informatii. Legea initiata de un grup de senatori ai PNL a fost adoptata tacit de catre Camera Deputatilor, dar a fost amendata consistent in cadrul comisiilor juridica si de aparare ale Senatului, in sensul maririi atributiilor angajatilor din sistemul sigurantei nationale.
Un amendament al senatorilor Mihail Popescu (PSD) si Ilie Petrescu prevede ca ofiterul de informatii sa aiba dreptul de a solicita oricarei persoane sprijin pentru "realizarea securitatii nationale", persoana respectiva fiind obligata sa pastreze secretul asupra acestui lucru. O prevedere similara exista si in legislatia americana, dar recent a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Suprema a Statelor Unite. Aceiasi senatori propun ca ofiterul de informatii sa poata folosi, in situatii exceptionale, bunuri si spatii publice sau private, "cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale". Senatorul PSD Doru Ioan Taracila vrea ca serviciile secrete sa-si trimita oamenii in alte institutii publice, prin "detasare", pe o perioada de doi ani cu posibilitatea prelungirii anuale de catre seful serviciului respectiv de informatii. Un alt pesedist, Cristian Diaconescu, a propus ca ofiterului de informatii sa-i fie interzis expres dreptul de a fi asociat unic la o societate comerciala, precum si implicarea sa in administrarea sau conducerea unor firme. Proiectul Statutului include si renuntarea la gradele militare in favoarea unora calchiate dupa modelul Politiei. (A. ILIE)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.