Oficiali si specialisti americani vor ca Romania sa cultive plante modificate genetic, argumentand ca studii stiintifice au aratat sa acestea sunt sigure pentru populatie, dar mai ales profitabile, insa autoritatile romane sustin ferm ca trebuie sa s
Oficiali si specialisti americani vor ca Romania sa cultive plante modificate genetic, argumentand ca studii stiintifice au aratat sa acestea sunt sigure pentru populatie, dar mai ales profitabile, insa autoritatile romane sustin ferm ca trebuie sa se supuna legislatiei Uniunii Europene, relateaza Mediafax.
Specialisti americani au prezentat, marti, intr-o conferinta de presa organizata de Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania, avantajele biotehnologiei, apreciind ca aceasta este o solutie pentru Romania, care in ultimii ani s-a confruntat cu seceta.
"Culturile OMG (organisme modificate genetic) sunt sigure, sanatoase si rezistente la paraziti. Pentru gospodariile din Romania aceasta va insemna mai multa mancare pe masa si multi bani in buzunar", a declarat Nicholas Taubman, ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, prezent la conferinta.
Culturile modificate genetic sunt introduse pe sclara larga in productia agricola din America, in timp ce Uniunea Europeana a interzis clar aceasta practica, cu exceptia porumbului MON 810, rezistent la un daunator.
Ambasadorul Nicholas Taubman crede ca politica aplicata de Uniunea Europeana in acest domeniu este una nepotrivita, fiind bazata pe dezinformare.
"Dupa 1 ianuarie 2007, Uniunea Europeana a interzis OMG-urile, cu exceptia unor categorii. Credem ca aceasta alegere nu este una buna si vom aduce argumente la care sa va ganditi. Daca nu va fi folosita biotehnica, suprafetele cultivate trebuie extinse. Drept urmare va incepe o mare competitie pentru resursele naturale", a spus ambasadorul.
Specialistii americani in biotehnica au apreciat grijile europenilor privind efectele nocive asupra mediului si sanatatii pe care le-ar avea OMG-urile drept "science-fiction" si le-a recomandat acestora sa se bazeze pe stiinta si sa nu mai complice lucrurile.
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Cornelia Harabagiu, prezenta la conferinta, a spus ca Romania trebuie sa respecte legislatia UE in acest domeniu. "Romania, ca stat al Uniunii Europene, trebuie sa respecte legislatia comuna si sa sprijine fermierii de a avea acces la ultimele tehnologii de teren", a declarat secretarul de stat.
Vicepresedintele Comisie pentru agricultura din Camera Deputatilor, Valeriu Tabara, crede ca politica practicata de UE o face sa ramana in urma cu 50 de ani fata de SUA, iar abordarea din Romania in acest domeniu este de fapt politica verde dusa la extrem. Oficialul a criticat Ministerul Mediului, apreciind ca impune legi bazate nu pe ratiuni stiintifice, ci pe unele politice.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.