>> Vicepresedintele PSD Timis, Nicolae Oprea, este acuzat de distrugerea a peste 100 de hectare de livada

>> Cei care au girat afacerea sunt
acum cercetati penal de politistii timiseni

>> Paguba produsa atat statului, cat
>> Vicepresedintele PSD Timis, Nicolae Oprea, este acuzat de distrugerea a peste 100 de hectare de livada

>> Cei care au girat afacerea sunt
acum cercetati penal de politistii timiseni

>> Paguba produsa atat statului, cat si proprietarului livezii, depaseste suma de 5,5 milioane de euro
Politistii din Sannicolau Mare (judetul Timis) au inceput urmarirea penala intr-un dosar care vizeaza afaceri ilegale cu terenuri agricole, a caror miza pe piata imobiliara atinge cateva milioane de euro. Infractiunile retinute in sarcina celor cinci suspecti sunt abuz in serviciu contra intereselor publice si distrugere. Printre invinuiti se afla si vicepresedintele PSD Timis, Nicolae Oprea, fost director al Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala. Anchetatorii afirma ca peste 100 de hectare de livada, cu specii de pomi fructiferi de cea mai inalta calitate, au fost complet distruse, dupa care, prin inginerii, terenul a fost atribuit unor tarani, care l-au vandut mai departe doar prin tranzactionarea adeverintelor primite de la primarie. Livada a apartinut odinioara SC Ionatim SA, achizitionata la o licitatie publica de o firma privata. Patroana acesteia declara ca intentia sa era de a dezvolta o afacere serioasa.

Inspectoratul Judetean de Politie (IPJ) Timis a decis ieri inceperea urmaririi penale impotriva a cinci persoane implicate in vanzarea unor terenuri din cadrul celei mai mari livezi de pomi fructiferi din vestul tarii, situata in localitatea timiseana Periam.
Printre suspecti se afla si vicepresedintele PSD Timis, Nicolae Oprea, fost director al Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Timis, acuzat de abuz in serviciu.
Potrivit IPJ Timis, la 8 octombrie 2002, invinuitii au semnat si au acceptat stampilarea unui proces verbal cu antetul Primariei Periam, prin care ADS Bucuresti a predat suprafata de 107,68 hectare de livada catre Comisia locala pentru aplicarea legilor fondului funciar Periam. Cu cateva luni inainte, livada a fost adjudecata la licitatie. Terenul a ramas in proprietatea statului si in folosinta castigatorului, care a cerut concesionarea suprafetei pentru 49 de ani.
"Cu aceasta suprafata au fost improprietariti mai multi cetateni din Periam, in titlurile de proprietate emise precizandu-se ca este vorba despre teren arabil, nu livada", a declarat ieri purtatorul de cuvant al IPJ Timis, subinspector Ioana Preda. Prejudiciul creat firmei este de aproape 15,5 milioane de lei (echivalentul a circa cinci milioane de euro). Nicolae Oprea afirma, insa, ca semnatura sa era doar o formalitate. "Am fost chemat acum vreo 7-8 luni sa dau o declaratie la politie, la Sannicolau Mare. Mi-am spus ca sunt probleme cu fondul funciar la Periam, cu terenurile de la Ionatim (n.red.- firma de stat care a fost executata silit). Da, este adevarat, am semnat si eu pe procesul-verbal, dar era doar o formalitate, actele veneau in mapa directorului", a declarat ieri pentru Romania libera fostul director al DADR Timis.
Doi sateni sunt cercetati in acelasi dosar sub acuzatia ca ar fi luat fara drept alte 25 de ha de livezi pe care mai apoi le-au distrus. Paguba produsa este de circa inca doua milioane de lei (echivalentul a peste 600.000 de euro).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.