Reteaua terorista ofera recompensa pentru uciderea unui caricaturist care l-a reprezentat pe profetul Mahomed cu corp de ciine.

Liderul unei grupari irakiene afiliate al-Qaeda a oferit 100.000 de dolari recompensa pentru uciderea caricaturistului suedez Lars Vilks, din cauza unor desene ale acestuia care il infatiseaza pe profetul Mahomed. Caricatura publicata pe 18 august in ziarul „Nerikes Allehanda" infatiseaza chipul lui Mahomed atasat la un corp de ciine. In credinta musulmana, orice reprezentare a profetului este o blasfemie, iar ciinele este considerat un animal impur. Publicatia suedeza se apara in fata criticilor invocind dreptul la libera exprimare. Cu toate acestea, tari precum Iranul, Pakistanul sau Afganistanul si-au exprimat dezacordul total fata de caricaturi.

In cursul zilei de simbata, pe un site Internet a aparut o inregistrare audio in care liderul autoproclamatului stat islamic in Irak, Abu Omar al-Baghdadi, ameninta: „De acum inainte, lansam indemnul la varsarea singelui lui Lars, care a indraznit sa ne insulte Profetul. In timpul acestei luni, anuntam un premiu de 100.000 de dolari pentru persoana care il va ucide pe criminalul infidel". „Stim cum sa-i obligam sa se retraga si sa prezinte scuze si daca nu o vor face, se pot astepta la loviturile noastre asupra economiei lor si a companiilor uriase, precum Ericsson, Volvo, Ikea", a adaugat al-Baghdadi. Acesta a mai oferit si o marire a recompensei cu 50% daca jurnalistul va fi „macelarit ca un miel" – ceea ce inseamna, potrivit traditiei islamice, taierea carotidei pina se scurge tot singele. Inca 50.000 de dolari sint promisi aceluia care va reusi sa-l omoare si pe editorul publicatiei suedeze care a aprobat desenele. „Acesti oameni reprezinta o foarte mica parte dintre musulmani. Lucreaza doar cu amenintari galagioase. Cu toate acestea, nu pot sa nu tin seama de o asemenea amenintare", a fost raspunsul telefonic al lui Vilks.

Caricaturile fac de fapt parte dintr-o serie de desene pe care galeriile de arta din Suedia au refuzat sa le expuna luna trecuta. Anul trecut, musulmani din intreaga lume au lansat un val de proteste dupa ce un cotidian danez a publicat caricaturi cu profetul Mahomed, care au fost preluate de alte publicatii europene. In 2004, Theo van Gogh, director, publicist, producator si actor olandez, descendent al fratelui celebrului pictor, a fost ucis cu singe rece de un islamist, Mohammed Bouyeri, pentru ca scrisese scenariul unui scurtmetraj in care vorbea despre violenta impotriva femeilor din societatile islamice. Theo nu a luat in seama amenintarile si a sfirsit impuscat.