Vineri incepe la Timisoara cea de-a doua editie a Festivalului Plai, printre invitatii careia se numara celebrii muzicieni Paco de Lucia si Jean-Luc Ponty.

Timp de trei zile, la Timisoara se vor pune in miscare rotitele Festivalului Plai, in cadrul caruia organizatorii incearca sa faca o lectie aplicata de multiculturalitate. Workshopuri organizate de Centrul Cultural Francez si de cel german, Ambasada Portugaliei, la care se adauga sesiunile film, documentare, fotografie si discutii din corturile cu specific diferit, de la cel asiatic pina la cel peruan. Acestea sint doar citeva dintre reperele peisajului pestrit pe care organizatorii il vor construi in acest weekend la Muzeul Satului Banatean.

In afara de programul foarte ofertant din timpul zilei, seara va fi rezervata concertelor. Anul acesta, pe afisul festivalului se numara cel putin trei artisti imposibil de trecut cu vederea. Vineri, de la ora 20.30, jazzmanul francez Jean-Luc Ponty. Cunoscut pentru experimentele de vioara si pentru colaborarile sale cu Stéphane Grappelli, cu Mahavishnu Orchestra si cu Frank Zappa, Ponty va fi urmat la Timisoara de o aparitie exotica: cintareata tibetana Yungchen Lhamo. Muzica ei, in care combina incantatii budiste si mantre, i-a adus faima internationala si a atras atentia multor artisti, de unde si proiectele ei alaturi de Annie Lennox, Smashing Pumpkins si Peter Gabriel.

Vedeta celei de-a doua zi de ,,Plai" va fi compozitorul si chitaristul spaniol Paco de Lucia (foto), al carui nume este imediat asociat cu flamenco-ul modern. Alaturi de John McLaughlin si Al Di Meola, a lansat mai multe albume si a continuat, de-a lungul carierei, sa schimbe stilurile muzicale, de la jazz, funk pina la muzica clasica.