Presiunile asupra lui Mircea Geoana in interiorul PSD incep sa creasca. Fostul premier Adrian Nastase a declarat ieri ca PSD are nevoie de o conducere colectiva care va trebui sa repuna partidul pe "un traseu pozitiv" si sa aduca "inapoi" lideri ai p
Presiunile asupra lui Mircea Geoana in interiorul PSD incep sa creasca. Fostul premier Adrian Nastase a declarat ieri ca PSD are nevoie de o conducere colectiva care va trebui sa repuna partidul pe "un traseu pozitiv" si sa aduca "inapoi" lideri ai partidului impinsi pe margine.Intr-un interviu acordat Rompres, Adrian Nastase a confirmat informatiile publicate ieri de Jurnalul National legate de existenta unor dezbateri in PSD privind preluarea fraielor partidului de catre o conducere colectiva. Fostul premier a lansat ideea spunand ca "exista momente de criza cand echipa insasi se poate transforma in lider" si ca, in conditiile in care este nevoie de "regasirea limbajului comun, de toate energiile, ne putem gandi inclusiv la o conducere cu adevarat colectiva, care sa nu fie prezidata de o singura persoana, ci de un grup de lideri reprezentativi pentru partid". Nastase a argumentat ca, la acest moment, in PSD functioneaza "mai multe vointe de grup", toate "legitime", care "merita sa fie reprezentate la varf, cel putin pana la momentul cand ele se vor reuni intr-o directie comuna". "Scopul esential este ca PSD sa redeschida o dezbatere despre viitorul sau ca partid. Si ca la aceasta dezbatere sa participe toti oamenii de valoare care reprezinta ceva in PSD. Acum, un numar mare de lideri, care inseamna ceva pentru istoria, dar si pentru viitorul partidului, sunt in afara sau undeva pe margine. (...) Eu cred ca o solutie eficienta este aducerea tuturor inapoi si formarea unei echipe care sa poata repune partidul pe un traseu pozitiv", a spus Nastase, adaugand ca aceasta conducere colectiva ar fi una "temporara, menita sa ii aduca inapoi pe toti cei care reprezinta un curent important din partid si care sa ajute, cumva, la revenirea noastra". Intrebat daca locul lui Mircea Geoana ar fi in interiorul sau in afara acestei conduceri, fostul premier a aratat ca nu poate avea un raspuns, deoarece nu el alege conducerea partidului, ci "o structura de reprezentanti nationali ai PSD".


JOCURILE PSD. Totodata, el s-a declarat optimist in legatura cu modul in care va fi intampinata propunerea sa de filialele locale ale partidului. "Ca un posibil si util pas inainte", a spus Nastase, explicand ca oamenii din teritoriu sunt "mult mai pragmatici", in timp ce cei de la centru "abstractizeaza mult". In acest context, fostul premier a apreciat ca PSD nu este pregatit pentru alegerile locale si a aratat ca in ultimii ani "s-a facut o separatie intre nivelul central si cel local", pierzandu-se contactul cu filialele si cu populatia. Nastase s-a referit la "jocurile politice pe care PSD le-a facut in ultima vreme", cum a fost sustinerea Cabinetului Tariceanu II si "cum poate deveni motiunea de cenzura, mai ales ca s-a spus ca s-ar putea chiar renunta la ea, daca se ajunge la o intelegere cu actualul Guvern". Formula unei conduceri colective, a precizat fostul premier, ar reface tocmai acest contact cu filialele, pentru ca "fiecare dintre liderii care ar face parte din aceasta echipa stie sa comunice cu un numar de filiale". Nastase a criticat si actuala situatie din PSD, spunand ca partidul "nu mai are forta de altadata" si "nu mai vine cu actiuni care sa fie raspunsuri la nevoile si dorintele unor categorii sociale importante". "De aici deriva, cred, si defectul motiunii actuale. Fiindca ea pare, mai degraba, un efect al dorintei unora de a transa probleme personale. Populatia nu ii intelege finalitatea si nu pare sa fie de acord cu ea. La fel si parlamentarii nostri", a aratat Nastase.
Nerealist, o varianta, o frustrare...Adrian Nastase a discutat despre situatia din partid si despre solutia unei conduceri colective miercuri seara, in cadrul unei intalniri cu mai multi pesedisti. Potrivit unor surse din partid, la reuniunea de taina au participat si presedintele de onoare, Ion Iliescu, fostul secretar general, Miron Mitrea, precum si senatorul Sorin Oprescu. Ieri liderii PSD s-au inghesuit sa comenteze propunerea fostului premier, mai putin liderul Mircea Geoana. Astfel, vicepresedintele Ilie Sarbu a catalogat ideea drept una "nerealista", explicand ca o astfel de propunere nu este statutara, iar PSD are deja o conducere legitima, aleasa de Congres, care nu poate fi schimbata "sub forma unei lovituri de palat sau a unui puci". Senatorul Serban Nicolae nu exclude insa nici un fel de varianta si spune ca "orice propunere de genul asta, mai ales venita de la oameni care stim ca au experienta, poate fi discutata, argumentata, poate fi combatuta cu argumente rationale".


IRONII. "Colective stiti ca am avut, au fost CAP-urile", a comentat ironic presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, in timp ce vicepresedintele Ioan Rus nu vede posibila o astfel de conducere. "Eu inteleg ce a spus Nastase ca pe un semnal in legatura cu necesitatea de a da sens si vointa conducerii colective, in general, a partidului. In acest moment, suntem alesi in congres cu o conducere votata si consideram ca din acest punct de vedere semnalul dat de Nastase ar trebuie sa mearga in acest sens", a spus la Realitatea TV vicepresedintele Cristian Diaconescu. Secretarul general Titus Corlatean a declarat ca principiul conducerii colective este deja o realitate concreta in PSD, iar vicepresedintele Liviu Dragnea a sustinut ca propunerea lui Nastase "daca nu e o frustrare, atunci e o mare tampenie" si l-a comparat pe fostul premier cu "un comentator la Radio Erevan". La randul sau, presedintele de onoare, Ion Iliescu, a declarat ca PSD are deja o conducere colectiva, dar propunerea lui Nastase e "un punct de vedere de luat in considerare", intrucat se refera la modul de utilizare a potentialului uman si intelectual al partidului, a celor care poate sa constituie un fel de Senat al seniorilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.