Liderul PSD e cu adevarat „prostanac" daca nu continua sa dea citeva scatoalce colegilor de partid care il sapa cu rivna.

Haos organizat - asa s-ar putea descrie atmosfera „de lucru" in interiorul PSD-ului din aceste zile in care operatiunea „Motiunea" ar fi trebuit sa intre pe un fagas ferm. PSD a decis la Bran ca o vor depune in Parlament pe 10 septembrie. Nu mai au timp; ieri nu aveau inca nici macar toate semnaturile. Va fi 12. Sau 14. Sau 13. 15 nu poate fi - e simbata. Poate o vor depune pe 17. Sau pe 18. Au, parafrazez, toata viata inainte. Cristi Sutu, de la Politic, a intrebat: PSD - partid neserios? Ilie Sirbu: „Si care e problema? Hotarirea de la Bran e un act intern al partidului, nu un termen pentru UE sau PE ori pentru Parlamentul Romaniei". Clar, nu? Nu prea. M. Geoana: „O vom depune saptamina viitoare". Nu vrea sa o depuna acum, ca sa nu bruieze alegerea Patriarhului.

Insa si saptamina viitoare sint evenimente. Poate incep meciurile din Champions League. Poate vor fi sfinti de celebrat. Cum spuneam: haos organizat!

Mai e insa ceva. Mai e Mircea Geoana. Teoretic si practic, o motiune de cenzura rivneste „capul" premierului plin si nu a premierului din umbra. Motiunea promisa si inca nedepusa de PSD incalca regula. Tinta numarul unu a acesteia este, ne-o indica tot mai multe semnale, Mircea Geoana. Liderul PSD a dat un interviu agentiei Rompres in care a lansat citeva torpile asupra „cuibului de viespi" pe care l-a zgindarit, asupra celor care „se tem sa rupa pisica in doua" si asupra celor din partid care au „dosare grele de care se tem". Curaj din partea lui Geoana? Acum nu! E mai degraba frica, multa frica.

Mircea Geoana a ales, in sfirsit, sa spuna, de frica, si adevaruri foarte incomode despre PSD (subliniez inca o data doar asta: „Concret, de motiune se tem cei cu dosare grele"). E insa cam tirziu; prea tirziu, de fapt. Geoana ar fi trebuit sa dea probe de curaj (curaj nu doar retoric) si de fermitate in decizii la inceputul mandatului sau din fruntea social democratilor. Atunci, „cei cu dosare grele" la care face Geoana referire clara erau slabi, ametiti si speriati. Acum s-au repliat si sint gata sa aplice loviturile decisive pentru un presedinte de partid devenit prototip de „tap ispasitor".