"Consiliul National Bisericesc, colegiul elector care va trebui sa il aleaga pe cel mai mare pastor, adica pe Intaiul Statator al Bisericii Ortodoxe Romane, trebuie sa nu faca abstractie de metodele, de practicile scripturistice - ca si in timpul Sfi
"Consiliul National Bisericesc, colegiul elector care va trebui sa il aleaga pe cel mai mare pastor, adica pe Intaiul Statator al Bisericii Ortodoxe Romane, trebuie sa nu faca abstractie de metodele, de practicile scripturistice - ca si in timpul Sfintilor Apostoli au fost alegeri de episcopi, de preoti si asa mai departe. Ne amintim de Efes si de Milet, cand Sfantul Apostol Pavel, in calatoriile lui misionare, aseaza episcopi si preoti. Sigur, demnitatea de patriarh atunci inca nu era vehiculata, dar totusi era un Intai Statator intre apostoli. Se stie ca sinodul episcopal si apostolic a fost condus de Sfantul Apostol Iacov, deci era Intai Statatorul, din acest punct de vedere, sinodal. Trebuie sa se gandeasca, in primul rand, la ceea ce Dumnezeu vrea de la noi, nu la ceea ce ar trebui sa facem material, deci mai intai aspectul acesta spiritual. Dar sigur ca spiritualul isi are rolul lui si se afla in prim-plan, dar si partea organizatorica, materiala, in Biserica, este la fel de necesara.
Daca noi suntem autocefali din 1925, consider ca s-a stabilit o anumita linie, o anumita practica, s-a capatat o anumita experienta, asa ca nu este nimic nou pentru noul Patriarh care ar veni. Pentru ca noul Patriarh este intr-adevar Intai Statator, dar, in acelasi timp, este si episcop, sub aspect de grad sacramental - aici, cand vorbim de demnitatea patriarhala, vorbim numai de partea aceasta administrativa; de partea sacramentala vorbim ca el este un episcop cu rang de Intai Statator intre ceilalti episcopi, dar are acelasi grad, egal, de slujire cu ceilalti episcopi. De aici se face aceasta comuniune intre episcopi, de aici se creeaza si acel duh din Sfantul Sinod, care poate, la un moment dat, sub asistenta Duhului Sfant, sa decida, sa hotareasca, sa il aleaga pe cel care intr-adevar Duhul Sfant il numeste in mintea celor care il aleg acolo. Pentru ca asa se intampla... Nu trebuie mereu persiflat - ca se fac mereu tot felul de speculatii, tot felul de ironii, tot felul de batjocuri - ca Sfantul Sinod nu mai este Sfant Sinod, ca nu mai este asistenta Sfantului Duh si asa mai departe. Dumnezeu stie daca este si eu sunt convins ca este."
Parintele Serafim Man de la manastirea Rohia, judetul Maramures
Speram ca rugaciunile noastre Dumnezeu le va asculta si se va face o alegere buna, folositoare, ca toate lucrurile sunt facute cu stirea si cu voia lui Dumnezeu. Cred ca ierarhii nostri vor fi intelepti sa aleaga dintre cei buni pe cel mai bun. Speram ca Dumnezeu sa le asculte rugaciunile si sa randuiasca o alegere buna si folositoare pentru neam, pentru credinta noastra stramoseasca a neamului nostru romanesc. Noi ne vedem de biserica noastra, de bunul mers al ei, de nevoile ei si politicul are ale lui probleme. Trebuie sa avem o colaborare buna intre Biserica si stat. intotdeauna a fost o colaborare buna, dar nu sa ne bagam cu intentii de a ne tulbura unii pe altii.
Ce ar urma pentru viitorul Patriarh si cum ar trebui el sa se raporteze la problemele care sunt si care vor fi?
Unde vede ceva nereguli, e dator sa intervina pentru indreptarea lucrurilor care pot duce spre cadere. in toate institutiile sunt si oameni de inalta valoare, mai sunt si care mai putin isi fac munca lor cu demnitate. in perioada pana la alegere si, in mod deosebit, in timpul alegerilor, nu numai curiozitatea -cine va fi ales?- ci sa ne rugam ca sa fie ales omul potrivit pentru vremurile potrivite, locul potrivit, si avem datoria sa ne rugam lui Dumnezeu peste puterile noastre omenesti sa lucreze intru Dumnezeu si darul Sfantului Duh, ca sa fie pentru Biserica o pace, o liniste, o intelegere sa se desfasoare cu bine activitatea ei bisericeasca si nationala, in acelasi timp.
http://www.realitatea.net/playlive2.php?file=/media/video/video_001_00086077_1189233183_00.flv&titlulive=P%C4%83rintele%20Serafim%20Man:%20S%C4%83%20ne%20rug%C4%83m%20s%C4%83%20fie%20ales%20omu%20potr
http://www.realitatea.net/playlive2.php?file=/media/video/video_001_00086077_1189317546_00.flv&titlulive=P%C4%83rintele%20Vartolomeu:%20Duhul%20Sf%C3%A2nt%20face%20alegerea%20Patriarhului


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.