La zece ani de la moartea Maicii Tereza, pe 5 septembrie 1997, amintirea calugaritei este in continuare o sursa de alinare pentru dezmostenitii, bolnavii si muribunzii din Calcutta, India, carora aceasta si-a dedicat viata, transmite AFP, consultata
La zece ani de la moartea Maicii Tereza, pe 5 septembrie 1997, amintirea calugaritei este in continuare o sursa de alinare pentru dezmostenitii, bolnavii si muribunzii din Calcutta, India, carora aceasta si-a dedicat viata, transmite AFP, consultata de Mediafax.

"(Maica Tereza n.r.) este mai puternica decat inainte", a declarat maica Nirmala, succesoarea Maicii Teresa in fruntea Congregatiei Misionarelor Caritatii din Calcutta. "Simtim prezenta Maicii in tot ceea ce facem", a continuat calugarita in varsta de 73 de ani.

Maica Tereza, pe numele adevarat Agnes Gonxha Bojaxhiu, s-a nascut la Skopje, Macedonia, pe 26 august 1910. Calugarita catolica de origine albaneza a sosit in India ca novice in 1929. Dupa o viata consacrata oamenilor saraci, bolnavi si muribunzi din cartierele sarace ale Calcuttei, oras-simbol al nefericirii in India, Maica Tereza este recompensata cu premiul Nobel pentru Pace in 1979.

Papa Ioan Paul al II-lea a beatificat-o pe Maica Teresa in octombrie 2003, la doar sase ani de la moartea sa. Dosarul Maicii Tereza se afla in prezent la Congregatia pentru cauza sfintilor, care trebuie sa propuna canonizarea acesteia Papei Benedict al XVI-lea, singurul in masura sa o proclame sfanta.

Beatificarea Maicii Teresa a avut loc la capatul celui mai rapid proces de gen din istorie, care a durat doar patru ani. Papa Ioan Paul al II-ea a considerat-o pe Maica Tereza drept "una dintre cele mai mari misionare ale secolului al XX-lea" si a facut parte dintre cei care au dorit ca acest proces de beatificare sa nu dureze mult. Fostul suveran pontif si-a exprimat chiar dorinta de a o canoniza si proclama sfanta direct, fara ca Maica Tereza sa mai treaca prin procesul de beatificare, dar Consiliul sfant al cardinalilor s-a opus. De obicei, procesul de beatificare incepe la cinci ani de la moartea persoanei in cauza. Procesul de beatificare a Maicii Tereza a debutat in iulie 1999, cu ancheta unei comisii a diocezei din Calcutta "asupra vietii, virtutilor si reputatiei de sfanta" a calugaritei.

La ceremonia de beatificare a Maicii, pe 19 octombrie 2003, 30.000 de credinciosi au venit pentru a asista la slujba religioasa care a avut loc in piata San Pietro.

"Sfanta saracilor" a fost a 1.315-a persoana beatificata de Papa Ioan Paul al II-lea. De altfel, pe parcursul pontificatului sau, Ioan Paul al II-lea a oficiat un numar record de de beatificari si sanctificari.

Ioan Paul al II-lea ar putea bate recordul Maicii Teresa, pentru ca procesul sau de beatificare a fost initiat la doar 61 de zile de la moartea sa.

Ingropata la Calcutta (n.r. - a obtinut cetatenia indiana in decembrie 1951), celebra calugarita este, in prezent, pe cale de a fi canonizata. Totusi, cea care va deveni Sfanta Tereza s-a indoit de Dumnezeu in ultimii sai 40 de ani de viata, dupa cum o demonstreaza corespondenta sa devenita publica in urma cu cateva zile.

Asociatia Catolica din Bengal, cea mai mare organizatie laica din Calcutta, face presiuni pentru ca procesul de canonizare sa fie accelerat. Organizatia a numit 2007 "Anul Sanctificarii Maicii Tereza", iar pe 5 septembrie va comemora zece ani de la moartea sa.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.