Uneori, despre Traian Basescu cel mai bine vorbeste chiar Traian Basescu. "Ai momente cand demagogic sustii o solutie numai pentru ca ti se pare ca da bine la public, dupa care, cand te duci in spatele usilor la partid si cu oameni care se pricep, in
Uneori, despre Traian Basescu cel mai bine vorbeste chiar Traian Basescu. "Ai momente cand demagogic sustii o solutie numai pentru ca ti se pare ca da bine la public, dupa care, cand te duci in spatele usilor la partid si cu oameni care se pricep, incepi sa faci socotelile si iti dai seama ca solutia pe care o propui nu permite realizarea unei majoritati democratice." Asa ceva spunea seful statului anul trecut, chiar pe vremea asta. Voia sa polemizeze cu liberalii, dar a reusit, mai ales, un portret convingator al felului sau de a fi.


Aparent, Traian Basescu vrea sa se identifice cu ideea uninominalismului, ca sistem electoral, si sa impuna perceptia potrivit careia el e singurul om politic care doreste moartea listei. Asta pentru ca noul sistem e menit sa schimbe, din temelii, o clasa politica incompetenta si corupta, din care numai el, Traian Basescu, nu face parte.


De fapt, presedintelui putin ii pasa de reforma electorala si de rezultatele ei pe termen mediu sau lung. Singurul lucru important ramane victoria intr-o batalie de imagine, un castig pe termen scurt, care sa abata atentia de la infrangerile suferite pe toate celelalte fronturi deschise: lupta cu coruptia, deschideri fertile in politica externa, modernizarea statului si, mai ales, functionalitatea lui.


In acest moment, a doua oara in acest an, presedintele ameninta cu un referendum despre uninominal. Prima data a facut-o atunci cand a fost suspendat. Si acum doreste ca cetatenii sa impuna Parlamentului o decizie in acest sens.


Asta se numeste demagogie curata, simpla, de manual. Din punct de vedere tehnic e posibil un asemenea referendum. Dar ce ar urma sa impuna cetatenii? Votul uninominal ca atare e aprobat deja de toate partidele. Iar sistemul propriu-zis pentru care ar trebui optat e o chestiune atat de complicata, incat multi parlamentari cu vechime isi prind urechile cand vine vorba despre acest subiect.


Or, tocmai aici apare problema. Reforma electorala ar avea nevoie de analize serioase si nu de heirupisme cu aer santajist. Daca acum e luata o decizie proasta, in pripa, am putea sa constatam repede ca nu am reusit reforma clasei politice, ca e chiar mai rau sau ca devine, eventual, foarte dificil de constituit o majoritate.


Sigur, pentru Traian Basescu asemenea primejdii nu exista, cum nu exista nici Parlamentul insusi. Daca dispare statul, ramane el, si asta e de ajuns.


Ceea ce doreste presedintele e foarte simplu: un referendum organizat aiurea, o data cu alegerile europene, care sa-i permita sa intervina personal in campania electorala, sa dezorganizeze total orice urma de dezbatere serioasa si sa promoveze PD-ul si, ce sa vezi, listele lui. De aici santajul la care ma refeream mai sus.


Sistemul electoral nu e podul de la Maracineni, pe care sa-l comanzi drept cadou la ziua ta de nastere. Ma intreb ce amenintari ar fi proferat primul cetatean al tarii daca numitul pod se incapatana sa nu fie dat in folosinta la data dorita. Facea referendum? Comanda noi inundatii? Stergea cu guma raul de pe harta?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.