Mai multe clase cu elevi de la liceul romanesc "Lucian Blaga" din Tiraspol au inceput noul an scolar fara manuale. Vamesii transnistreni au sechestrat un lot de 900 de manuale transportate de Ministerul Educatiei de la Chisinau cu automobilul directo
Mai multe clase cu elevi de la liceul romanesc "Lucian Blaga" din Tiraspol au inceput noul an scolar fara manuale. Vamesii transnistreni au sechestrat un lot de 900 de manuale transportate de Ministerul Educatiei de la Chisinau cu automobilul directorului liceului, Ion Iovcev.

Administratiei liceului i s-a reprosat ca in Transnistria nu se tiparesc asemenea manuale, motiv pentru care acestea urmeaza a fi examinate "pentru a nu admite agitatie contra republicii moldovenesti nistrenene".

ILEGAL? La randul sau, Comitetul vamal al Transnistriei sustine ca persoanele care transportau lotul de manuale au incalcat legislatia transnistreana. "Ei trebuiau sa achite o taxa de devamare de 100 procente, pe care autoritatile transnistrene o aplica tuturor marfurilor importate din Republica Moldova, in calitate de masura de raspuns la blocada economica", sustin autoritatile vamale transnistrene.

Avocatul parlamentar, Iurie Perevoznic, a solicitat Ministerului Educatiei, Ministerului Reintegrarii de la Chisinau si Misiunii OSCE sa utilizeze toate mijloace posibile pentru solutionarea acestei probleme si neadmiterea lezarii drepturilor la educatie elevilor liceului "Lucian Blaga".

Directorul liceului, Ion Iovcev, ne-a comunicat ca elevii care s-au inscris anul acesta in clasa a I-a au inceput studiile fara Abecedar. Lotul de manuale repartizate de Ministerul Educatiei de la Chisinau nu a ajuns pe malul stang al Nistrului si actualmente se afla in satul Varnita.

Chisinau


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.