Guvernul a trimis Comisiei Europene un punct de vedere privind "actiunea de aur" a statului la Petrom prin care a cerut si explicarea unor termeni tehnici, pentru a avea siguranta ca raspunsul Romaniei este in acord cu cerintele expertilor europeni,
Guvernul a trimis Comisiei Europene un punct de vedere privind "actiunea de aur" a statului la Petrom prin care a cerut si explicarea unor termeni tehnici, pentru a avea siguranta ca raspunsul Romaniei este in acord cu cerintele expertilor europeni, a declarat seful DAE, Adrian Ciocanea. "Ne-am spus un punct de vedere asupra a ceea ce am inteles (din scrisoarea CE), dar acest punct de vedere nu este public, pentru ca in momentul cand exista un schimb de informatii tehnice, pana la clarificarea cerintelor, orice informatie ar duce la o confuzie", a precizat seful Departamentului de Afaceri Europene. "Principalul lucru din acest punct de vedere a fost sa se clarifice unele lucruri din scrisoarea Comisiei Europene. Am solicitat precizari la termenii tehnici si sa speram ca vom avea cat mai repede un raspuns de la CE", a adaugat acesta. Raspunsul a fost trimis CE, in termenul de doua luni cerut de aceasta, si a fost prezentat anterior primului-ministru, a precizat secretarul de stat. Documentatia sustine, potrivit unor surse guvernamentale, ca statul, prin AVAS, detine in prezent mai putin de 25% din actiunile Petrom, respectiv un pachet de 20,64%, si ca nu mai poate exercita influenta asupra deciziilor majore ale companiei. AVAS si-a diminuat la 20,64% participatia la Petrom, dupa ce Comisia a deschis procedura de incalcare a tratatului din cauza "actiunii de aur" a statului la compania Petrom. In iulie, un pachet de actiuni de 10,22% a fost transferat Fondului Proprietatea.Pe 27 iunie, Comisia Europeana a declansat procedura de incalcare a Tratatului ("infringement") impotriva Romaniei din cauza detinerii de catre stat a "actiunii de aur" la compania Petrom, dupa privatizare. Detinerea "actiunii de aur" ii confera statului puterea de a influenta deciziile majore ale companiei, incalcand, potrivit CE, libera circulatie a capitalului stipulata in Tratatul de aderare. Raspunsul Romaniei trebuia transmis Comisiei in cel mult doua luni, respectiv pana la 1 septembrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.