Muzica mai lipsea ca Reuniunea anuala a diplomatiei romane sa se transforme, ieri, intr-un bal in toata regula sub bagheta premierului Calin Popescu Tariceanu. Luxoasa sala "Constanta Ballroom" a hotelului Marriott - unde au fost invitati ambasadorii
Muzica mai lipsea ca Reuniunea anuala a diplomatiei romane sa se transforme, ieri, intr-un bal in toata regula sub bagheta premierului Calin Popescu Tariceanu. Luxoasa sala "Constanta Ballroom" a hotelului Marriott - unde au fost invitati ambasadorii si unde s-a lansat Strategia de politica externa a Romaniei pe urmatorul deceniu - s-ar fi pretat de minune baletului diplomatic, mai ales ca instalatia de iluminat s-a comportat ca la un concurs karaoke.

Cele doua candelabre imense se aprindeau si se stingeau pe rand sau simultan in timpul discursului premierului, facand ca ambianta sa fie cand sobra, cand excesiv de intima. Noroc cu neoanele din tavan care si-au indeplinit permanent menirea. Influentat, probabil, de alternanta lucsilor, Tariceanu adresa cand critici taioase, cand felicitari emisarilor Romaniei peste hotare. Un diplomat tinerel si hatru a presupus ca "e mana lui Basescu" daca lampile fileaza. Dar seful statului nu a fost prezent la reuniunea de la Marriott, preferand sa-i intalneasca pe ambasadori la Palatul Cotroceni. Printre cei ce s-au afisat in mijlocul corpului diplomatic al Romaniei s-au numarat, in schimb, fostii premieri Adrian Nastase si Petre Roman, ambii extrem de zambitori, volubili si asaltati de vechi cunostinte.

"Mostenirea" Cioroianu
Reuniunea a fost deschisa de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, care a prezentat succint Strategia de politica externa a Romaniei pe urmatorul deceniu. Intitulat "Repere pentru un deceniu de politica externa. Interese. Valori. Instrumente", documentul elaborat de MAE are circa 100 de pagini, din care doar un rezumat de 25 de pagini a ajuns in mainile ziaristilor. Din motive ce tin de secretul de stat, textul fiind conceput in corelare cu Strategia de securitate nationala.
Cioroianu a admis ca proiectul - care, spera el, nu va fi destinat sertarelor - a preluat si elemente din strategiile redactate de predecesorii sai. "Nu conteaza ca au fost luate din perioada domnului Geoana, Melescanu sau Ungureanu, noi am cautat sa actualizam toate aceste perspective, sa le dam un impuls nou", a afirmat seful diplomatiei romane. Strategia poate fi vazuta si ca o "mostenire a lui Cioroianu", care doreste ca documentul sa fie transmis tuturor celor ce vor conduce MAE in urmatorii ani, "in ideea de a-l imbunatati".

Opt obiective in 10 ani
Strategia are ca motto un citat din ex-secretarul de stat al SUA Henry Kissinger, trece in revista situatia internationala actuala si emite prognoze cum ar fi aceea ca UE "ar putea sa dobandeasca profilul actorului international care dispune de cele mai multe instrumente de tip soft" sau ca "SUA isi vor mentine statutul de unica putere globala".
Sunt enumerate opt obiective de politica externa a Romaniei in urmatorii 10 ani. Printre ele, consolidarea si amplificarea profilului de stat membru al UE si NATO, intensificarea prezentei Romaniei in activitatea organizatiilor internationale, promovarea intereselor economice ale tarii; participarea activa la constituirea spatiului democratiei, stabilitatii si securitatii in vecinatate, protejarea intereselor cetatenilor romani si promovarea valorilor culturale si nationale.
"Trebuie sa fie depasita alinierea la majoritatile altora (...)", se arata in document. Cioroianu s-a grabit sa explice: Romania isi va asuma interesul comun european, dar trebuie sa isi promoveze, simultan, interesul propriu de o maniera care sa ii ralieze pe partenerii din UE.

"Nu am periclitat unitatea UE"
Profitand de asteptata sosire la Bucuresti a ministrilor de Externe ai Frantei, Marii Britanii si Serbiei, Cioroianu a simtit nevoia sa precizeze ca, in problema Kosovo, Romania "nu a pus niciodata in pericol unitatea UE", dar, ca si alte state din regiune, Bucurestiul "are anumite particularitati in pozitia sa". "O solutie acceptata de toate partile implicate, o solutie care sa nu fie nici impusa, nici unilaterala - iata ce credem noi ca va dezamorsa tensiunea din regiune", a spus Cioroianu.
El a reiterat sprijinul Bucurestiului pentru integrarea europeana a Serbiei si Republicii Moldova. In acest din urma caz Romania este in pozitia unica sa ofere raspunsuri la probleme concrete aparute in dialogul Chisinaului cu UE, a spus Cioroianu.

Prietenie si pragmatism
Romania nu trebuie sa aleaga intre UE si SUA care sa ii fie prietenul cel mai bun, ci trebuie sa aprofundeze, din calitatea de membru UE, relatiile privilegiate romano-americane si sa sustina cooperarea transatlantica, a declarat Cioroianu. El a adaugat ca includerea tarii noastre in programul Visa Waiver, pentru ca romanii sa poata calatori fara vize in SUA, este un obiectiv primordial al diplomatiei romanesti pentru etapa urmatoare.
In privinta relatiilor cu Rusia, Romania are nevoie de un pragmatism care sa faciliteze cooperarea, crede seful diplomatiei romane.
Sacul cu critici
Asteptat cu interes, premierul Tariceanu a inghetat asistenta cerand ambasadorilor sa iasa din "apatie, inchistare si delasare" si sa renunte la "complezenta si suficienta". "Altfel riscam sa avem doar un exercitiu de coregrafie diplomatica", a adaugat el. Criticile au curs apoi spre functionarii din reprezentantele economice ale Romaniei din strainatate. "Dupa evaluarea din septembrie, va trebui sa schimbam radical personalul din aceste birouri de expansiune economica. De prea multa vreme ne multumim cu mediocritatea existenta, iar aceasta stare de fapt nu mai poate continua", a spus Tariceanu.
El a anuntat ca i-a cerut ministrului Cioroianu, dupa problemele aparute la Consulatul roman din Chisinau, "sa schimbe radical modul in care se fac trimiterile la posturile consulare". "E inadmisibil ca in locurile in care se inregistreaza cea mai mare solicitare de servicii consulare sa avem diplomati sau functionari de slaba calitate", a adaugat Tariceanu.

Romanii din strainatate, chemati la bani mai multi
Pe de alta parte, Tariceanu a facut un exercitiu de imagine, prezentandu-si in roz realizarile in fruntea guvernului. In opinia sa, "bunastarea populatiei este evidenta", iar "majoritatea romanilor si-au vazut nivelul de trai crescand anual cu 20%", inflatia sub 4% fiind "cea mai mica inregistrata vreodata". In context, premierul a cerut ambasadorilor sa-i informeze pe romanii din tari ca Italia si Spania ca salariile platite in Romania in domeniul constructiilor "sunt mai mari decat in alte state".

>> Geoana: o Idee "frivola"
Presedintele PSD, Mircea Geoana, fost ministru de Externe, a calificat drept "frivola" ideea lui Adrian Cioroianu de a prezenta o strategie de politica externa pe zece ani. "E un exercitiu care n-are suport politic", a spus Mircea Geoana, explicand ca strategia trebuie adoptata in urma unor dezbateri politice cu toate partidele parlamentare. A.V.D.

>> Petre Roman: Strategia trebuie sa treaca prin Parlament
Petre Roman, fost ministru de Externe din perioada 1999-2000 in Guvernul Mugur Isarescu, sustine ca documentul de politica externa elaborat de Guvernul Tariceanu nu are nici o eficienta de vreme ce nu este asumat politic de institutiile statului, daca nu trece prin Parlament si nu este sustinut de presedintie. "Daca documentul ar trece prin Parlament, ar fi promulgat de presedintie, asa ar deveni o strategie eficienta de politica externa, indiferent de ce guvern ar veni la putere, iar corpul diplomatic ar sti ce are de facut. O asemenea strategie nu ar putea functiona decat ca un document intern al Guvernului Tariceanu, tinand cont de faptul ca la anul vor fi alegeri si va veni alt Executiv care va stabili alte prioritati de politica externa", a mai spus fostul ministru de Externe.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.