>> S-a deschis cel mai mare centru de recuperare neuropsihomotorie din Europa de Est.
>> Peste 200 de pacienti vor beneficia zilnic de servicii speciale si de educare functionala.
>> Proiectul este un parteneriat public-privat si a costat
>> S-a deschis cel mai mare centru de recuperare neuropsihomotorie din Europa de Est.
>> Peste 200 de pacienti vor beneficia zilnic de servicii speciale si de educare functionala.
>> Proiectul este un parteneriat public-privat si a costat 11,5 milioane de euro.

|Cel mai mare centru de recuperare Neuropsihomotorie din Europa de Est a fost deschis ieri, in prezenta presedintelui Traian Basescu. Astfel, orice roman cu handicap din nastere sau dobandit in urma unui accident ori a unei boli va putea beneficia in Centrul Panduri de evaluarea capacitatii de munca si stabilirea gradelor de invaliditate. De asemenea, bolnavii vor putea urma programe de recuperare si educare functionala pentru sechele posttraumatice osoase, musculare, nervoase, pentru amputatii de membre, pentru afectiuni reumatologice si neurologice.

200 de persoane zilnic
In plus, vor fi asigurate servicii specializate de acupunctura, laser, homeopatie, fitoterapie, tomografie computerizata, servicii medicale alopate pentru afectiuni cum ar fi diabetul zaharat, afectiuni cardiovasculare, hipertensiune, afectiuni neurologice, boli dupa afectiuni cerebrale, afectiuni autoimune, boli metabolice, boli osteoarticulare.
Personalul medical va putea ingriji circa 200 de persoane pe zi. Centrul a fost realizat in urma unui parteneriat public-privat, suprafata sa fiind intinsa pe 20.000 de metri patrati. Centrul este destinat persoanelor cu handicap din toata tara si ofera servicii si in ambulator.

Sprijin german
Proiectul a fost lansat in anul 1990, de catre Asociatia Ajutor pentru Batrani, Copii si Familie (denumita pe atunci Asociatia pentru Ajutorarea Caminelor de Copii), iar terenul pentru constructie a fost donat de Regia Autonoma de Transport Bucuresti. Investitia initiala a asociatiei in proiectul Panduri a fost de 5 milioane de marci, bani proveniti de la ajutoarele venite de la cetatenii germani, Rumanienhilfe Hamburg (Der Spiegel) si Biserica Evanghelica din Frankfurt. Asociatia a investit apoi alte doua miliarde de lei.
11,5 milioane de euro
Valoarea totala a investitiei in centrul de recuperare se ridica la 11,5 milioane de euro. Presedintele Basescu a multumit presei germane pentru atmosfera creata in fata cetatenilor germani care au contribuit la acest obiectiv. Nu a fost uitata nici presa autohtona, care a sustinut acest proiect in momente de dificultate. Traian Basescu a mai precizat ca la predarea stafetei actualului primar al Capitalei i-a dat si alte sarcini decat finalizarea acestui proiect precum pasajul Basarab. z

ACCENT
>> Reintegrare sociala
Alaturi de Traian Basescu, la inaugurare au participat si primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, si un grup de ziaristi germani. Presedintele Basescu a declarat: "Au fost momente dificile, dar suntem aici si ma bucur ca s-a finalizat un parteneriat public-privat care nu insumeaza spatii de birouri sau alte investitii extrem de rentabile. Aici vor veni oameni intr-o situatie dificila si vor pleca oameni capabili sa se reintegreze in societate."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.