Relatia dintre Romania si Franta, situatia din Irak, problema provinciei Kosovo si posibilitatea aderarii europene a Turciei sunt principalele puncte ale discursului pe care ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, l-a sustinut ieri la Bucures
Relatia dintre Romania si Franta, situatia din Irak, problema provinciei Kosovo si posibilitatea aderarii europene a Turciei sunt principalele puncte ale discursului pe care ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, l-a sustinut ieri la Bucuresti.

Agenda europeana de politica externa din aceasta perioada este deopotriva aglomerata si sensibila, iar Europa trebuie sa dea dovada de unitate. Acesta este mesajul cu care a venit la Bucuresti ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner.

Situatia din Irak, problema provinciei Kosovo, posibilitatea aderarii Turciei la Uniunea Europeana sunt doar cateva dintre temele de politica externa asupra carora Europa trebuie sa se puna de acord. Mesajul lui Kouchner este cu atat mai important cu cat venirea la putere a presedintelui Nicolas Sarkozy modifica linia diplomatica franceza.


"UNITI". "Unitatea Europei asupra acestei probleme dificile pe care o reprezinta Kosovo este unica solutie", a fost pozitia exprimata de ministrul francez, ceea ce ar putea reprezenta si un mesaj la adresa Romaniei, care face parte din grupul restrans al statelor europene care nu sustin actualul plan al ONU pentru un Kosovo suveran. "Ar fi o infrangere pentru politica europeana si de securitate comuna sa existe o separare intre cei care recunosc un Kosovo independent si cei care nu-l recunosc", a adaugat Kouchner.

In ceea ce priveste dosarul irakian, seful diplomatiei franceze este de parere ca "exista nevoia de a intoarce pagina interventiei Statelor Unite". El a subliniat din nou faptul ca in Irak este o situatie periculoasa atat pentru Orientul Mijlociu, cat si pentru restul lumii. Cu o zi inainte, seful statului roman declarase ca fortele multinationale ar trebui sa devina eventual forte de mentinere a pacii, sub mandat ONU.


Turcia"Sunt numit de un presedinte pentru care nu am votat, dar a carui pozitie o reprezint", a spus Bernard Kouchner in contextul discutiei despre posibilitatea aderarii Turciei la UE. El a recunoscut ca intre viziunea sa personala si cea a lui Nicolas Sarkozy exista diferente, liderul de la Elysee considerand ca locul Turciei nu este in spatiul comunitar. Kouchner a reamintit insa ca Sarkozy a anuntat saptamana trecuta ca nu se va opune deschiderii primelor 30 de capitole de negocieri dintre Bruxelles si Ankara, cata vreme obiectivul ar fi mai degraba oferta de asociere decat cea de integrare si ca vor exista conditii pentru Turcia in ceea ce priveste religia si respectarea drepturilor omului. Ministrul de Externe a mai precizat ca fiecare extindere a UE trebuie aprobata de-acum incolo prin referendum in Franta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.