Deficitul de muncitori din constructii se ridica la 150.000 de persoane. In conditiile in care peste 100.000 de constructori romani sunt in afara tarii, solutia gasita de autoritati si firme este scolarizarea gratis a tinerilor.


Cres
Deficitul de muncitori din constructii se ridica la 150.000 de persoane. In conditiile in care peste 100.000 de constructori romani sunt in afara tarii, solutia gasita de autoritati si firme este scolarizarea gratis a tinerilor.


Cresterea pietei constructiilor cu 30% in ultimul an si exodul constructorilor romani la munca in strainatate au generat o criza de forta de munca pe santierele romanesti, dar si in cadrul fabricilor de materiale de constructii. Piata de profil are nevoie de 150.000 de muncitori calificati, in conditiile in care numarul angajatilor din acest domeniu este in prezent de 360.000 de persoane. "Diferenta ar putea fi acoperita de constructorii care lucreaza in afara tarii, pe pietele din Israel, Germania, Spania si Italia, unde lucreaza cei mai buni constructori romani, circa 100.000", a declarat directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Marin Cristea. Cele mai cautate meserii sunt cele de zidari, tamplari, maestri, muncitori care se ocupa de constructiile metalice, de montarea de gips-carton, de ferestre PVC, de aparate de climatizare si laboranti.


MASURI. Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a hotarat sa finanteze integral de la bugetul de stat cursurile postliceale pentru specializarile din constructii, a anuntat Madlen Serban, director in cadrul ministerului. Insa nimic nu garanteaza ca, dupa ce sunt scolarizati pe banii statului roman, tinerii muncitori nu vor pleca si ei  in strainatate dupa o scurta perioada de ucenicie in tara. "Nu putem face nimic, pentru ca ne-am adaptat aquisului comunitar si trebuie sa respectam libera circulatie a fortei de munca in UE", spune directorul MEC. Si firmele de profil au inceput sa pregateasca muncitori pe bani proprii. Policolor a pregatit 700 de muncitori calificati pentru a lucra in fabrica, a anuntat directorul firmei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.