- Domnule Campeanu, reprezinta alegerile anticipate o solutie post-motiune pentru formarea unui Guvern sustinut de o majoritate stabila in Parlament?
- Iau in calcul alegerile anticipate ca cea mai proasta dintre solutii, pentru ca presedintel
- Domnule Campeanu, reprezinta alegerile anticipate o solutie post-motiune pentru formarea unui Guvern sustinut de o majoritate stabila in Parlament?
- Iau in calcul alegerile anticipate ca cea mai proasta dintre solutii, pentru ca presedintele vrea alegeri anticipate iar domnul Geona, dintr-o greseala politica, ca sa nu zic iresponsabilitate, depune aceasta motiune de cenzura intr-un moment in care Romania are nevoie de stabilitate politica si nu de diversiuni de grupuri de interese. Daca PSD s-a gandit bine inainte sa depuna motiunea, probabil nu o va vota, sau cel putin unii dintre parlamentarii lor, pentru ca ei nu sunt avantajati electoral prin acest demers.
- Cum va explicati hotararea PSD de a debarca Guvernul Tariceanu?
- Este o lupta in interiorul PSD foarte, foarte ascutita, indreptata cred eu si impotriva lui Geoana. Cred ca Mircea Geoana a acceptat aceasta hotarare, crezand ca ii strange pe cei mai multi in jurul lui. Noi discutam de o criza de stanga sau de dreapta, acum cand avem nevoie de stabilitate cel putin un an de zile.
- Cum vedeti posibilitatea desfasurarii simultane a alegerilor europene si a referendumului pentru introducerea votului uninominal, anuntat de presedintele Basescu in cazul in care proiectul nu trece in Parlament?
- Ma surprinde ca presedintele a facut declaratia legata de referendumul pentru uninominal cand este binecunoscut ca in toata Europa exista, daca nu o dispozitie scrisa, cel putin o intelegere stabilita de toata lumea ca odata cu alegerile pentru Parlamentul European nu se fac alte alegeri sau referendum. Exclud aceasta varianta pentru ca ar fi o greseala extraordinara. Ne-am face mai rau de ras in Europa decat ne-am facut pana acum. Pana acum suntem niste europeni, suntem un stat liber si independent, care avem treburile noastre. Dar facand lucrul asta, venim impotriva spiritului european si nu facem decat sa suportam niste consecinte, critici foarte usor de justificat, la care n-avem ce raspunde. Traian Basescu o sa fie oricum remorca electorala a PD, care nu e o valoare politica prin el insusi. PD este o valoare electorala numai datorita presedintelui.
- Legat de votul uninominal, este acesta cu adevarat o conditie pentru reformarea clasei politice?
- In niciun caz. Nicio lege electorala nu este de natura de a reforma o clasa politica. Reformarea clasei politice nu se face prin legi electorale, ci se face prin cultura oamenilor, prin educatie, prin experienta si prin exemplu de moralitate si atitudine politica. Din pacate, la noi, exemplul e mai negativ la ora actuala decat era acum cativa ani. Acest exemplu nu e legat de conflicte permanente, in care nu se poate face politica si de certuri si acuze, care descalifica clasa politica. Votul uninominal nu are niciun avantaj. Este nevoie de interventia partidelor politice, altfel o sa avem numai fotbalisti, foarte simpatici, cantareti de manele si cateva prezentatoare de televiziune in Parlament. PNL este de acord cu el, dar trebuie vazut cum se aplica acest uninominal, adica trebuie amendat asa cum se face in Franta si Anglia, unde acesta se aplica nu chiar asa cum cred oamenii nostri. O sa trebuiasca sa existe un compromis in comisia electorala, o sa se dezbata in Parlament. Dar nu putem sa spunem ca votul uninominal este solutia finala pentru o clasa politica, cu oameni grozavi, pentru ca a face aceasta afirmatie este o greseala. In ceea ce priveste responsabilizarea guvernantilor de catre guvernati, cred ca ar putea sa existe o legatura mai stransa intre alesi si alegatori, pentru a nu se mai ajunge la situatia punerii pe liste a unor persoane care nu au autoritate pe plan local. S-au facut si greseli de genul acesta si prin scrutinul in colegii uninominale s-ar putea rezolva aceasta problema. Dar asta nu inseamna mare lucru.
- Care sunt prioritatile PNL in perioada urmatoare?
- Exista un program, vrem sa facem tot ce trebuie ca sa realizam conditiile integrarii europene si pentru ca sa rezolvam problemele economice si sociale, in agricultura, in industrie. Lucruri care se fac, sunt in curs. De aceea cred ca o motiune de cenzura la ora aceasta este o imensa greseala politica si o iresponsabilitate fata de interesele superioare ale poporului roman. Discutam de bugetul viitor si de legea pensiilor, nu umblam cu prostii, cu cenzuri acum, pentru ca riscam sa compromitem aceste lucruri importante.
- Bogdan Olteanu vorbea de o fuziune a PNL cu Actiunea Populara a lui Emil Constantinescu si de un protocol cu PNTCD in vederea crearii unui pol de centru-dreapta...
- Eu cred ca este bine sa se faca o fuziune cu AP, pentru ca foarte multi oameni de acolo sunt proveniti din zona liberala si gandirea lor e in general liberala. In timp ce cu taranistii, dupa parerea mea o fuziune nu este de dorit si nu este posibila, dar o alianta post-electorala poate fi facuta. Eu nu cred ca listele comune aduc beneficii si nu cred ca ar fi bine sa mergem pe liste comune cu PNTCD la alegeri. Eu cred ca este o greseala ca aliantele sa se faca pre-electoral. Asa a fost cu Alianta DA si cu Conventia Democratica, prin care s-au ales pana la urma solutiile negative. O alianta poate fi utila si se face peste tot in lume, dar post-electoral, in baza unui program comun de actiune.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.