Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau american George W. Bush vor discuta controversatul proiect american privind instalarea unor elemente ale scutului antiracheta in Europa in cadrul unei intalniri ce va avea loc in aceasta saptamana in Au
Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau american George W. Bush vor discuta controversatul proiect american privind instalarea unor elemente ale scutului antiracheta in Europa in cadrul unei intalniri ce va avea loc in aceasta saptamana in Australia, a indicat consilierul Kremlinului, Serghei Prihodko, citat de agentiile de presa ruse, preluate de Rompres.

Intrevederea Putin-Bush este prevazuta in cadrul summitului anual al Forumului de cooperare economica Asia-Pacific (APEC) care se va desfasura la Sydney, in zilele de 8 si 9 septembrie, a indicat Serghei Prihodko. El a tinut sa precizeze ca aceasta discutie nu va pune punct final dialogului ruso-american in problema scutului american antibalistic.

"Noi nu ne propunem sa punem punct acestei probleme, este prea devreme. Rusia doreste un dialog activ asupra acestui subiect, cu participarea expertilor militari si politici", a afirmat consilierul prezidential de la Moscova. El a adaugat ca pozitia Washingtonului cu privire la planul sau de extindere a scutului american antiracheta in Europa este slab argumentata si suscita o serie de probleme.

SUA doresc instalarea unor elemente din sistemul lor de aparare antiracheta in Polonia si Republica Ceha, sustinand ca acest proiect este menit sa raspunda unui eventual atac cu racheta venind din partea Iranului. Moscova vede insa in acest plan o amenintare directa la adresa securitatii sale si a propus Washingtonului sa renunte la proiectul sau si sa utilizeze radarul Gabala din Azerbaidjan.

Experti azeri, rusi si americani urmeaza sa se intalneasca la Baku, la 15 septembrie, pentru a studia aceasta propunere a Moscovei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.