Ambasadorii si consulii Romaniei vor trimite lunar la Palatul Cotroceni si la MAE rapoarte despre romanii din diaspora.

Presedintele Traian Basescu le-a cerut, ieri, reprezentantilor Romaniei peste hotare ca, din aceasta luna, sa ii
Ambasadorii si consulii Romaniei vor trimite lunar la Palatul Cotroceni si la MAE rapoarte despre romanii din diaspora.

Presedintele Traian Basescu le-a cerut, ieri, reprezentantilor Romaniei peste hotare ca, din aceasta luna, sa ii trimita lui si ministrului de externe un raport despre comunitatile romanesti din diaspora. El a ararat ca diaspora romaneasca i s-a plins de lipsa de interes fata de ei a diplomatilor romani. Presedintele a cerut prioritate la acordarea cetateniei pentru romanii care studiaza in Romania si provin din diaspora. In opinia sa, odata cu obtinerea diplomei de bacalaureat sau de licenta, acesti tineri sa obtina si cetatenia romana. In alta ordine de idei, seful statului a aratat in Irak se desfasoara, in opinia sa, un razboi civil. Plecind de la aceasta constatare, problema irakiana ar trebui dezbatuta, conform aprecierilor sale, din nou in Consiliul de Securitate al ONU. Totodata, Basescu a reaminit ca pozitia Romaniei ramine neschimbata in chestiunea Kosovo. El a mentionat ca Romania ramine in limitele de pina acum, aceea ca Serbia este un stat suveran va respecta pozitia UE in aceasta privinta, desi considera Serbia un stat independent, a carui integritate teritoriala nu poate fi afectata. Provocat de consulul Romaniei de la Rio de Janeiro, revolutionarul din decembrie 1989, Mihail Montanu, seful statului le-a spus diplomatilor ca trebuie sa ramina remunerati ca functionari ai statului chiar daca sustine ideea unor salarii onorabile. Cind Montanu a vrut sa fie ironic, multumindu-i scrisnit pentru ca a "aprobat" legea de majorare a salarizarii diplomatilor, Basescu a a replicat imediat aducind in discutie subventionarea de catre stat a chiriei acestora. Concret, Basescu s-a referit la faptul ca personalul diplomatic nu trebuie sa scoata din buzunar costul chiriei lunare pentru locuinte, ei primind bani in plus pentru acest lucru. Dupa aceste explicatii, s-a intors pe calciie si a spus un scurt dar iritat "Buna ziua!" Ulterior s-a intors si a stat de vorba cu ambsadorii.

Acum doua luni, presedintele Traian Basescu refuza sa promulge legea de majorare a salarizarii diplomatilor, pe care o retrimitea la Parlament pentru reexaminare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.