Chiar si grupa Ligii in care sortii au plasat acum Steaua e accesibila. Putem avea o noua primavara europeana. Cu o conditie. Echipa sa-si recastige anvergura din anii de aur. In primul rand, sa redevina o echipa. Cu stil, coeziune, viziune. Deocamda
Chiar si grupa Ligii in care sortii au plasat acum Steaua e accesibila. Putem avea o noua primavara europeana. Cu o conditie. Echipa sa-si recastige anvergura din anii de aur. In primul rand, sa redevina o echipa. Cu stil, coeziune, viziune. Deocamdata, e doar o suma de (super)talente cu inspiratie si mult noroc. Dar norocul nu tine la infinit cu aceiasi jucatori. Si nu tine loc de strategie.
Gica Hagi avea nevoie de acest noroc. Norocul aprinde steaua lui de mare antrenor. De ce va fi in campania pentru primavara depinde daca steaua sa norocoasa se va dovedi doar o steluta efemera sau va deveni un reper in constelatia antrenorilor (inter)nationali. Hagi a meritat norocul pentru ca a fost intelept si a trecut peste marlania patronului. Se putea declara lezat in demnitate si putea pleca, avand un parcurs fara infrangere. Dar a ramas. Pentru Steaua - de care, de altfel, si-a legat din start norocul, prin golul superb al Supercupei cu Dinamo Kiev, chiar in primul lui meci de stelist. Si pentru pariul de a deveni un antrenor la fel de mare pe cat a fost ca jucator, cu Steaua, cu Realul, cu Nationala. Ar fi fost stupid ca umorile patronului sa anuleze acest pariu.
Gigi Becali nu e om rau, are dreptate Dan Pavel. Dar, oricat l-ar fi sfatuit si cat de cat slefuit principalul lui consilier, Gigi tot cioban ramane. N-are nici discernamant, nici control de sine. Se comporta ca la stana cu oile, cateii si argatii trimisi la pascut. Deopotriva in politica, in fotbal si in viata sociala.
Iadul e pavat cu bune intentii, spune un proverb englezesc care se trage de la Milton, autorul "Paradisului pierdut". Cu toata credinta lui, care pare genuina, Gigi Becali risca sa fie damnat pentru trufie. Pentru modul brutal, grosier, in care se comporta cu oamenii, crezand ca totul e de vanzare, desi credinta crestina il invata ce e cu adevarat important si cum trebuie sa te raportezi la aproape. Gigi nu uraste, asta se simte. Dar se simte in egala masura ca se preamareste in raport cu ceilalti, punand pe prim-plan propria-i vointa arbitrara, careia lumea trebuie sa i se supuna, asa cum a si declarat.
O alta prostie pe care o face este sa-l provoace pe Dumnezeu. Periodic se lauda cu ajutorul cate unui sfant sau al Maicii Domnului, chiar al lui Hristos, ori cu facerile lui de bine. "Sa nu stie stanga ta ce face dreapta ta", ne-a invatat Mantuitorul cu privire la caritate. Si chiar la credinta. Ostentatia stirbeste credinta.
In privinta fotbalului, Gigi Becali iubeste Steaua si a facut enorm pentru echipa din punct de vedere financiar. In primul rand, a scos echipa din dezastrul in care o infundase fratele Paunescu. Dar Steaua a avut, in toti acesti ani, doar performante statistice. N-a mai fost Steaua, pentru ca n-a mai stralucit. Si-a pierdut identitatea, de echipa definita prin fotbal-spectacol. Doar Protasov a recuperat ceva din acea conditie. Este pariul lui Gica Hagi sa readuca Steaua la stralucirea echipei de vis, super-campioana Europei din care a facut parte. Iar Gigi sa-l lase-n pace.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.