Romanian International Bank (RIB) a devenit cea de-a zecea banca de pe piata romaneasca ce are normele "stampilate" de banca centrala, dupa ce pe 31 august, Banca Nationala a Romaniei a validat noile norme interne de creditare, care permit un grad ma
Romanian International Bank (RIB) a devenit cea de-a zecea banca de pe piata romaneasca ce are normele "stampilate" de banca centrala, dupa ce pe 31 august, Banca Nationala a Romaniei a validat noile norme interne de creditare, care permit un grad maxim de indatorare de 70% din veniturile clientilor persoane fizice. Gradul de indatorare maxim acceptat de Romanian International Bank se va stabili prin intermediul unui model dinamic de "scoring" pentru populatie, a anuntat banca intr-un comunicat ieri, relateaza NewsIn. Noile norme de creditare vor intra in vigoare pe 10 septembrie.Gradul de indatorare se determina ca pondere a angajamentelor totale de plata la credite in "veniturile eligibile", care reprezinta veniturile calculate dupa ce banca scade din veniturile nete ale clientilor un "cos minim de subzistenta", ajustate in functie de numarul membrilor de familie. La stabilirea gradului de indatorare, banca mai tine cont de categoria solicitantului, precum si zona geografica de resedinta, se precizeaza in comunicatul bancii.Prin noile norme, banca introduce noi categorii de clientela care pot accesa creditele bancii. Astfel, pe langa categoriile prevazute pana in acest moment, RIB va putea oferi de acum inainte credite si pentru salariatii cu un contract de munca in strainatate, persoanele care obtin venituri din inchiriere, producatori agricoli individuali sau asociati in diferite forme fara personalitate juridica si pensionari.Avansul minim pentru creditul pentru investitii imobiliare de la 25% la 15%, iar perioada maxima de creditare urca de la 15 la 20 de ani. Pentru creditul de nevoi personale, suma maxima care se poate angaja a crescut pana la 30.000 euro sau echivalent, iar perioada maxima de creditare a urcat la 10 ani. Banca a majorat, de asemenea, valoare maxima care se poate acorda la creditul pentru achizitionarea de autoturisme pana la 50.000 euro, iar avansul minim a scazut pana la 15%. RIB lanseaza, cu aceasta ocazie, cardul de debit cu descoperit de cont (overdraft) de pana la sase salarii nete pentru persoanele care isi primesc salariile pe acest card, a mai anuntat banca.Romanian International Bank, cu un capital majoritar american, activeaza pe piata din anul 1998 si are in prezent o retea de 26 de unitati bancare, din care 12 in Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.