Mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu Anania, a refuzat sa se prezinte ieri la CNSAS. El a declarat ca a primit convocarea la Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Secu
Mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu Anania, a refuzat sa se prezinte ieri la CNSAS. El a declarat ca a primit convocarea la Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in seara zilei de sambata, cand s-a intors in Cluj dintr-o statiune unde se afla pentru tratarea sanatatii.
Mitropolitul Bartolomeu a fost convocat la sediul CNSAS ieri, de la ora 12.30. Cererea de verificare a eventualelor dosare de Securitate ale inaltilor ierarhi ortodocsi a fost depusa de Forumul Civic Romanesc.
Mitropolitul a declarat, prin intermediul unei scrisori deschise, ca a inteles ca este invitatul unui ONG, caruia o "venerabila institutie de stat se grabeste sa ii stea la dispozitie". De asemenea, mitropolitul Bartolomeu spune ca aceste convocari ale unor membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in preajma zilei cand aceasta biserica isi va alege patriarhul constituie imixtiuni inadmisibile in activitatea institutiei autonome care este Biserica Ortodoxa.
"Ca fost detinut politic, refuz sa cred ca 'invitatia>> CNSAS, care, practic, il someaza pe un om cu numeroase raspunderi publice sa se prezinte de urgenta pentru 'audiere>> la data precisa si ora fixa, poarta in ea rezonanta sinistrelor vremi cand puteam fi scos din celula oricand, ziua sau noaptea, si purtat prin besna ochelarilor negri spre a fi audiat de catre anchetatorii Securitatii", arata mitropolitul ortodox din Cluj in scrisoarea sa. Deja, mai multe personalitati ale Bisericii Ortodoxe Romane au fost declarate colaboratori ai fostei politii politice. Asa ar fi, de pilda, mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, care a recunoscut public acest lucru in anul 1990 si si-a cerut iertare. Un alt nume este arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, care a declarat ca a colaborat cu Securitatea din patriotism.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.