Persoanele care fumeaza prezinta mai multe riscuri de a dezvolta maladia Alzheimer si alte forme de dementa, spre deosebire de persoanele care au renuntat la acest viciu sau nu au fumat niciodata, potrivit unui studiu olandez publicat in revista Neur
Persoanele care fumeaza prezinta mai multe riscuri de a dezvolta maladia Alzheimer si alte forme de dementa, spre deosebire de persoanele care au renuntat la acest viciu sau nu au fumat niciodata, potrivit unui studiu olandez publicat in revista Neurology. Fumatorii cu varsta de peste 55 de ani prezinta cu 50% mai multe riscuri de a dezvolta o forma de dementa fata de persoanele care nu fumeaza, potrivit studiului coordonat de cercetatorul Monique Breteler de la Centrul medical Erasmus din Rotterdam, Olanda. Breteler si colegii sai au monitorizat aproape 7.000 de persoane, cu varsta de peste 55 de ani, timp de sapte ani. Pe parcursul studiului, 706 dintre participantii la studiu au dezvoltat o forma de dementa. Exista o gena binecunoscuta, APOE4 - apolipoproteina E4 -, care contribuie la cresterea riscurilor de dementa. Fumatul nu influenteaza in nici un fel riscul de a dezvolta Alzheimer in cazul persoanele care sunt purtatoare ale acestei gene. In schimb, riscurile de a dezvolta aceasta maladie cresc cu 70% in cazul persoanelor fumatoare care nu sunt purtatoare ale acestei gene. Riscul creste pentru ca fumatul poate favoriza producerea unor mici accidente cerebrale care afecteaza zone din creier, provocand astfel aparitia dementei. "Un alt mecanism ar putea fi cel provocat de stresul oxidativ, care distruge celulele din vasele sangvine si provoaca ingrosarea arterelor. Stresul oxidativ este mai mare in cazul fumatorilor decat in cel al nefumatorilor, iar acest proces este asociat si cu maladia Alzheimer", a indicat Breteler. Stresul oxidativ este rezultatul dezechilibrului dintre factorii prooxidanti si sistemele antioxidante protectoare. In urma unor stari prelungite de stres se produc mari cantitati de radicali liberi, aparand astfel stresul oxidativ ce actioneaza la nivelul membranelor celulare, cauzand distrugeri ale tesutului. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.