De ieri, Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) - institutie a Comisiei Europene - si Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) prin Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate (DGCCO) au deschis cea de a cincea reuniune int
De ieri, Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) - institutie a Comisiei Europene - si Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) prin Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate (DGCCO) au deschis cea de a cincea reuniune internationala a expertilor in combaterea falsului de moneda euro. Evenimentul la care participa experti din domeniul Justitiei, Politiei si ai bancilor din 20 de state europene are ca scop prezentarea noilor metode de lupta cu falsificatorii monedei europene.
Elita europeana in lupta anti-frauda dezbate timp de patru zile cele mai noi masuri de combaterea falsificarii de moneda: Interpol (Politia Internationala), Europol (Politia europeana), OLAF, US Secret Service (Serviciul Secret al Statelor Unite ale Americii), Banca Centrala Europeana, dar si cei ai Landtag-ului Bavarez (oficiali germani ai Bavariei, zona a acelui stat), si ai Ministerului de Interne Bavarez. Unul din reprezentantii Politiei bavareze, Eduard Liedgens, a subliniat importanta reuniunii de la Bucuresti in contextul cresterii activitatilor criminale care au ca scop falsificarea monedei europene, apreciind ca legaturile stranse dintre autoritatile europene vor duce, pe langa scaderea cazurilor de falsificare de moneda, la reducerea costurilor cauzate de introducerea pe piata a banilor falsificati. "Au fost confiscate 70.000 de bancnote euro false in Croatia. Alte aproximativ o mie de alte tranzactii cu acesti bani ar fi putut sa aiba loc, iar activitatile de combatere a efectelor ar fi presupus o activitate uriasa", a exemplificat Eduard Liedgens.
Scaderea euro, cauzata de falsuri
Directorul OLAF, Kjell Larsson, a sustinut ca falsificarea monedei europene, pe langa dezavantajele financiare evidente, conduce la decredibilizarea euro si a institutiilor europene in general, de aceea se impun masuri eficiente pentru reducerea criminalitatii specifice. Kjell Larsson a mai spus ca in cadrul reuniunii de la Bucuresti vor fi discutate probleme legate de clarificarea legislatiei specifice, sprijinul si asistenta pentru statele membre, precum si chestiuni legate de aspectele tehnice privind falsificarea euro. Totodata, directorul OLAF a apreciat drept deosebit de importanta prelungirea programului "Pericles" (pentru proiecte antifrauda), pana in 2013. Adjunctul sefului LKA Bayern, Petra Sandles, a atras atentia asupra cresterii activitatilor criminale care presupun falsificarea monedei europene, cele mai multe astfel de fapte fiind semnalate in Europa de Est, precum si calitatea deosebita a contrafacerilor.
600 de miliarde de euro
Petra Sandles a explicat ca moneda euro a devenit "interesanta" pentru falsificatori, dupa ce, la sfarsitul anului trecut, s-a stabilit ca sunt in circulatie peste 600 de miliarde de euro, suma care o depaseste pe cea a dolarilor aflati in circulatie. Adjunctul inspectorului general al Politiei Romane, Eugen Corciu, a apreciat ca Romania "nu are o problema deosebita cu acest gen de criminalitate". "Nu avem criminalitate deosebita pe acest domeniu, insa suntem intr-un punct geostrategic si geopolitic important in sud-estul Europei, la intretaierea mai multor rute (ale criminalitatii - n.r.), intre care si ruta balcanica. Suntem o tara de tranzit, suntem o tara care trebuie sa luam masuri tinand cont ca suntem si granita UE", a explicat Eugen Corciu. Proiectul "Euro South-East" este parte a "Euro-East", care este finantat prin programul "Pericles" pentru proiecte impotriva contrafacerii (falsificarii), al Biroului Anti-Frauda al Comisiei Europene (OLAF).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.