Diabetul va ucide in acest an tot atatea persoane cat o face SIDA - au avertizat oamenii de stiinta, intr-un articol publicat in Daily Telegraph. Se asteapta ca 3,8 milioane de persoane sa moara din cauza diabetului  in acest an. Din nefericire,
Diabetul va ucide in acest an tot atatea persoane cat o face SIDA - au avertizat oamenii de stiinta, intr-un articol publicat in Daily Telegraph. Se asteapta ca 3,8 milioane de persoane sa moara din cauza diabetului in acest an. Din nefericire, decesele sunt cauzate de complicatiile acestei boli: nefropatia, infarctul miocardic, amputarea membrelor inferioare etc. Nici romanii nu stau mai bine la acest capitol. La nivel national sunt 600.000 de oameni inregistrati in evidentele medicale, insa numarul acestora poate depasi un milion de bolnavi. Conf. dr. Maria Mota, seful Clinicii de Diabet de la Spitalul de Urgenta Craiova, a declarat ca in Romania este nevoie de asistentul medical educator, care sa se ocupe de informarea medicala a persoanelor cu diabet zaharat. Diabeticii trebuie sa se ingrijeasca, sa-si adapteze dieta si sa-si pastreze un nivel al glicemiei potrivit. Medicii informeaza ca exercitiul fizic este esential in mentinerea unui nivel al glicemei normal, dar confortul reduce mult activitatea fizica. "80-90 la suta din persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt sau au fost obeze", a mai spus conf. dr. Maria Mota. Se spune ca durata de viata a unui diabetic este cu 10 ani mai mica decat a unui om sanatos. Insa aceasta situatie se poate modifica complet daca bolnavul este ingrijit corect.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.