Asa par ultimele prostii spuse despre Biserica. Nu ca preotimea ar fi vreo usa speciala din acelasi stabiliment, nu, dar asta trebuie vazut si cantarit in context macar balcanic! Caci ortodoxia, desi legionarii considerau ca fara ea nu exista romanis
Asa par ultimele prostii spuse despre Biserica. Nu ca preotimea ar fi vreo usa speciala din acelasi stabiliment, nu, dar asta trebuie vazut si cantarit in context macar balcanic! Caci ortodoxia, desi legionarii considerau ca fara ea nu exista romanism si o vedeau ca un fel de mantuire pentru neamul nostru, este mai lejera, mai laxa decat strictul catolicism - acesta aflat in cadere libera pe tot globusul, cu exceptia Mexicului si a unor tari din America de mai la sud! - , ca sa nu mai vorovim si despre protestantismul scrobit, rece si oarecum extremist. Insasi ideea de autocefalie este o reconquista culturala, apropiata mai repede de iudaism decat stricta, autoritara si pompoasa institutie papala. Ca despre hirotonisirea alaturi de coana preoteasa ce sa mai pomenim!? Iar pildele si vesela interpretare a vietii numai la alde noi si la rabinul din Buhusi ce le mai gasesti.
Si sa fim seriosi, zau asa, ca infinit mai mari si mai nerumegate nazbatii au comis papii decat patriarhii si episcopii nostri. Ce, despre papa cel polac nu se zicea ca are epoletii si ighiletii ascunsi pe sub sutana, ca e general KGB, de n-o fi fost CIA, hai? Si care e problema, oamenii sunt sub vremi, nu vremile sub oameni, iar pilda celebra a lui Iisus Hristos cu aversul si reversul monedei cu Cezarul este atat de plina de miez, incat ar fi bine sa ne ducem in liniste spre biblioteca si sa ne vedem asiduu de citit! Nu cred ca poate fi vorba despre un atac concertat asupra Bisericii ca institutie, ci mai degraba, ca intotdeauna pe aceste meleaguri, mofturi de import propovaduite de insi de nimic!
Mai grave mi se par alte doua lucruri ce fie ca scapa "mediei", fie ca sunt subliminal induse. Primul ar fi introducerea in ciorba a unor neaveniti, a unor ipochimeni, a unor haimanale pur si simplu. Fireste, exploatarea semnaturii cu scop resentimentar este de condamnat, dar e bine a fi dramaluita aici actiunea punitiva propriu-zisa (cel turnat a patit realmente ceva?), cat si slabiciunea omeneasca prin care aceasta delatiune a fost obtinuta. Cazurile respective sunt chiar tragice, ma rog, unele dintre ele, un caz ca al lui Ion Caraion stand fara nicio indoiala ca exemplu. Oare cum credeti ca actioneaza un om condamnat la moarte, de doua ori, dupa cum se zice, caruia i se reda libertatea? Desigur, se pare ca poetul nostru avea o anumita predilectie pentru detalii, dar nu cumva si asta i-a fost indusa? Nu se poate discuta chestiunea decat din si in interior, iar alde Cornea sau Badilita sau bastardul Baconenski sau Dinescu nu au nicio chemare, ca sa nu spunem mai mult. Aflarea in treaba la romani cu oameni de umplutura!
A doua chestiune se refera la deplasarea terorii comuniste dinspre generatia Dej inspre generatia Ceausescu, cu scopul de a marca nationalismul exagerat si exacerbat de care dadea dovada pana si Turkmenistanul! Apropo de nationalism, nu bagati de seama cum se comporta Polonia in Uniunea Europeana? Adevarul este in alta directie, si anume asela ca Romania s-a aflat sub ocupatie militara, politica, sociala si mai ales culturala pana prin anii 1961, iarna anului 1963! Ca tara agresoare si ca tara infranta. Ultima imbecilitate nascocita (sau preluata nemestecat) de catre ofiterul politic de punte este ca si redesenarea judetelor pe timpii lui nea Nicu a fost tot o treaba a Securitatii! Nu credeam ca asta sa fie atat de "naiv" sau atat de prost sfatuit, revenirea la judete insemna desfiintarea modelului sovietic al raioanelor si a regiunii Mures-Autonoma Maghiara, chiar si revenirea la denumirea de primar! Mai mult, oricat va veti strofoca, primul presedinte din istorie al Romaniei este nea Nicu! Si acum si o deslusire finala: nu avem nimic cu alde Tismaneanu, nu ne intereseaza nici el, nici tac-su, un singur lucru ne face sa-l observam acilica, faptul incontestabil ca-i foarte prost!"


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.