Joseph Delaney, scriitor tradus in romaneste, face tiraje de 500.000 cu o serie construita pe reteta lui J.K. Rowling.

Ascensiunea constanta a fantasy-ului in ultimii ani si, mai ales, succesul fulminant al seriei "Harry Potter" au facut
Joseph Delaney, scriitor tradus in romaneste, face tiraje de 500.000 cu o serie construita pe reteta lui J.K. Rowling.

Ascensiunea constanta a fantasy-ului in ultimii ani si, mai ales, succesul fulminant al seriei "Harry Potter" au facut sa apara pe piata o multime de clone ale seriei. O carte din seria celebra a ucenicului de la scoala de Vrajitorie apare o data la un an-doi, dar se citeste in cateva zile, motiv pentru care, in lungile perioade de seceta editoriala, asteptarile publicului trebuie umplute cu ceva; in felul acesta apar clonele, care, fara sa se ridice la valoarea originalului, hranesc asteptarile frenetice ale publicului.
Fireste, exista copii stangace, care frustreaza si plictisesc, si copiii reusite. O copie mai reusita sunt "Cronicile Wardstone", scrise de Joseph Delaney, traduse la Editura Corint Junior. Pana acum, au aparut patru volume din serie - "Ucenicul Vraciului", "Blestemul Vraciului", "Secretul Vraciului", "Batalia Vraciului" (ultima, lansata de curand) - aproape concomitent cu lansarile din tara de origine. Cartile au un ritm industrial de aparitie - cea de-a cincea carte este deja finalizata si, chiar daca initial autorul a promis sa se opreasca la sase, succesul l-a determinat sa imbogateasca cu doua volume suplimentare seria, astfel incat, la final, ea va cuprinde opt volume. Ca fratior mai modest al lui "Harry Potter", "Cronicile" se sprijina pe un Vraci si pe Ucenicul sau, reteta fara gres, care a vandut pana acum 500.000 de exemplare in 20 de tari, iar drepturile de difuzare au fost deja cumparate de Warner Bros. Brand-ul britanic este un atu in plus, ca de altfel orice similitudine cu Rowling - radacinile lui Delaney fiind in Lancashire. Ce l-a determinat pe scriitor sa se apropie de genul "Harry Potter"? Insuccesul cu literatura serioasa pare sa fie un motiv suficient de consistent: "Sotia mea, Marie, se trezea la ora 4 dimineata pentru a se duce la lucru, iar eu scriam in fiecare dimineata intre 6.15 si 7.30 inainte de a ma duce la scoala", isi aminteste scriitorul. "Carolyn Whittaker, singurul agent pe care l-am abordat si nu m-a refuzat, nu a castigat nici un leu de pe urma mea in cei 10 ani in care am incercat sa scriu literatura 'serioasa>>, de adulti. Deci, ca si Tom (naratorul din 'Ucenicul Vraciului>>), am avut o lunga ucenicie", adauga autoironic. Autorul are acum 61 de ani, deci reteta succesului a fost exersata dupa a doua tinerete. El provine dintr-o familie de muncitori cu patru baieti, interesat insa de lectura, in special de genul fantastic - ca elev, a citit numeroase carti de literatura fantastica din biblioteca publica din Preston. Ulterior, s-a angajat ca ucenic al unui inginer, job facut fara entuziasm timp de cinci ani, inainte de a termina seralul si a merge la Universitatea Lancaster pentru a studia limba engleza. La 29 de ani, ca profesor, a devenit seful Departamentului de media si film la Colegiul Blackpool Sixth Form - specializandu-se in filme cu vampiri.
Personajul mamei lui Tom este creat dupa figura mamei lui Delaney, care a murit chiar inainte ca prima carte a seriei sa fie publicata. Personajele sunt usor relativizate, ambigue moral, dar nu intr-atat incat sa contrarieze mintea unui copil - in linia Disney deci. Alice este vrajitoare, dar - asa cum Tom isi da seama - "nu una pe deplin buna, nici una pe deplin rea". Vraciul cel misogin este indragostit de o vrajitoare lamia (genul descris de poetul romantic englez Keats) si mama, adusa inapoi din Grecia, unde fusese gasita legata de o stanca, are un trecut intunecat, precum si trei cufere misterioase ce urmeaza sa fie deschise numai in caz de urgenta. In "Batalia Vraciului" descoperim ce se afla in aceste cufere, iar raspunsul este unul suficient de surprinzator. La fel ca in "Harry Potter", romanele seriei au o puternica dimensiune de bildungsroman, eroii fiind copii ce descopera secretele, responsabilitatile si misterele spirituale ale adultilor, precum si o dimensiune ezoterica, in linie crestina - cu atat mai convingatoare cu cat autorul insusi a fost educat de iezuiti, insa si-a pierdut credinta cand s-a indragostit de o protestanta.
O gaselnita interesanta a "Bataliei Vraciului" o constituie introducerea autorului ca personaj - personajul Joseph Delaney locuieste in Lancashire impreuna cu sotia sa, avand trei copii si patru nepoti. Casa lui se afla in inima teritoriului duhurilor, iar satul sau a fost bantuit de un duh rau numit, ingenios, Cel-care-bate-la-usa, care a fost insa imobilizat sub treapta unei case de langa biserica. Batalia Vraciului se desfasoara tot in Comitat, dar de data asta in rasarit, in vecinatatile Dealului Pendle. Intreaga serie este, de altfel, situata de catre autor intr-un Lancashire mai degraba mitic decat cu referinte la un context istoric precis. Cu toate acestea, unele locuri, precum Primaria, Tribunalul Read si Turnul Malkin, sunt prezente, dar schimbate, ca sa raspunda imperativelor lumii imaginare a "Vraciului".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.