Institutiile culturale din Timisoara au fost cele mai afectate de legile proprietatii, din pricina restituirilor care au ramas fara sedii principalele sectii ale Bibliotecii Judetene si Teatrul de Papusi "Merlin". Intr-o situatie similara se afla si
Institutiile culturale din Timisoara au fost cele mai afectate de legile proprietatii, din pricina restituirilor care au ramas fara sedii principalele sectii ale Bibliotecii Judetene si Teatrul de Papusi "Merlin". Intr-o situatie similara se afla si Centrul Cultural Francez, aflat pe bd-ul C.D. Loga, cea mai revendicata artera din oras. "Biblioteca Judeteana va pierde si Sectia de Arta, pentru care exista acte de retrocedare. Ne-am exprimat dreptul de preemptiune, pentru ca CJ Timis a fost proprietarul cladirii, asa ca vrem sa intram in negocieri. Patrimoniul nostru a fost ciuntit prin aceste retrocedari", a declarat presedintele institutiei, Constantin Ostaficiuc. Acesta spune ca a primit informatii cum ca imobilul aflat intr-o zona ultracentrala va ajunge pe mana proprietarilor, la fel ca multe alte cladiri istorice.
In ultimii ani, Ostaficiuc a pornit negocieri cu mai multi reprezentanti ai unor institutii sau cu noii proprietari, dar nici una din discutii nu a fost finalizata. Pentru teatrul "Merlin" au fost facute evaluari ale cladirii. Valoarea preconizata pentru rascumparare fiind de cateva sute de mii de euro. CJ Timis a retrocedat deja un teren de peste 560 mp de pe bd. C.D. Loga, aflat in curtea Hotelului "International". Acelasi proprietar are toate actele necesare pentru a primi si sediul Centrului Cultural Francez (CCF), aflat in vecinatate. "Dispozitia de retrocedare pentru CCF trebuie semnata, dar am vrut sa vedem la ce suma ar putea fi rascumparata. Este vorba de peste un milion de euro si alte cateva sute de mii si pentru terenul de 560 mp", explica Ostaficiuc. O alta situatie este la Leaganul nr. 1, tot din zona centrala, cladire luata in chirie de la Cooperativa "Igiena". In acest caz, imobilul nu este unul istoric, dar se afla pe un teren revendicat de 4.000 mp, iar Primaria Timisoara nu a dat inca nici o decizie revendicatorului. "Igiena nu mai doreste cladirea. Aici negocierile se invart in jurul a cateva miliarde de lei vechi. Nu vrem sa pierdem aceste spatii. Decat sa facem o cladire noua, mai bine incepem negocieri", a conchis Ostaficiuc.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.