In deschiderea reuniunii anuale a diplomatiei romane, care a inceput ieri, a fost prezentat proiectul de strategie "Reperele pentru un deceniu de politica externa". Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a declarat ca acest document are peste 100 de p
In deschiderea reuniunii anuale a diplomatiei romane, care a inceput ieri, a fost prezentat proiectul de strategie "Reperele pentru un deceniu de politica externa". Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a declarat ca acest document are peste 100 de pagini si a fost conceput in corelare cu strategia de securitate nationala, urmand sa fie supus atentiei Presedintiei, primului-ministru, comisiilor de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor, societatii civile, informeaza Rompres.
Cioroianu a recunoscut ca in acest document se regasesc formulari si idei din perioada ministrilor Mircea Geoana si Mihai Razvan Ungureanu. Jurnalistilor participanti la reuniunea ambasadorilor li s-a pus la dispozitie un rezumat de 25 de pagini al strategiei in care sunt mentionate 8 obiective de politica externa a Romaniei in urmatorii 10 ani: consolidarea si amplificarea profilului Romaniei de stat membru al UE si NATO; amplificarea contributiei statului roman la adaptarea sistemului international de securitate la evolutia relatiilor internationale in conditiile globalizarii; intensificarea prezentei Romaniei pe planul diplomatiei multilaterale, in activitatea organizatiilor internationale; promovarea intereselor economice ale Romaniei; participarea activa la constituirea spatiului democratiei, stabilitatii, securitatii si prosperitatii in vecinatatea Romaniei; reafirmarea Bucurestiului ca partener important de dialog si cooperare al statelor din diferite regiuni ale Romaniei.
Basescu neschimbat fata de Kosovo
Ultimele doua obiective mentionate sunt promovarea si protejarea intereselor cetatenilor romani si a romanilor de pretutindeni, mentinerea identitatii etnice si culturale a romanilor din afara granitelor; promovarea valorilor culturale si spirituale prin intensificarea demersurilor de diplomatie publica.
Pozitia Romaniei ramane neschimbata in ceea ce priveste dosarul Kosovo, sustinand integritatea teritoriala a statului suveran si independent Serbia, a declarat ieri presedintele Traian Basescu, in cadrul intalnirii cu ambasadorii prezenti la Bucuresti cu ocazia reuniunii anuale a diplomatiei, informeaza Rompres.
"In aceasta toamna putem avea momentul dificil al unei eventuale solutii legate de Kosovo. Pozitia noastra ramane nu intransigenta, dar in linia de pana acum, anume ca Serbia este un stat independent, suveran, a carui integritate teritoriala nu poate fi afectata. Daca la nivelul comunitatii internationale se va lua o alta decizie, Romania va privi la aceasta decizie in calitate de partener al decidentilor, nu de pe pozitii ostile", a spus seful statului. El a adaugat ca diplomatia romana are obligatia de a sustine nu neaparat Serbia, ci principiile de drept international. Presedintele Basescu a mai cerut ambasadorilor sa-i furnizeze rapoarte privind situatia din tarile in care se afla.
Romania nu e intre SUA si UE
Romania nu trebuie sa aleaga intre UE si SUA care sa ii fie prietenul cel mai bun, ci trebuie sa aprofundeze, din calitatea de membru UE, relatiile privilegiate romano-americane si sa sustina cooperarea transatlantica, a declarat ieri ministrul Adrian Cioroianu. "Relatia cu SUA este pilonul principal al politicii noastre externe si ea continua sa se amplifice pe vectorii de colaborare determinati de interesele comune, de dialogul pe probleme regionale si internationale, de identificarea a noi forme de dezvoltare a parteneriatului strategic global. Speram ca, odata cu aderarea la UE, Romania va atrage tot mai multe investitii americane, din partea marilor companii si in sectoare de varf", a spus Cioroianu. El a adaugat ca includerea tarii noastre in programul Visa Waiver este un obiectiv primordial al diplomatiei romanesti pentru etapa urmatoare si a cerut ambasadorilor acreditati in tarile implicate sa urmareasca atent aceasta problema.
Romania sprijina orientarea europeana a Republicii Moldova, cu convingerea ferma ca integrarea europeana reprezinta singura optiune ce poate oferi raspunsuri plauzibile si viabile la problemele sale actuale, a mai declarat ministrul Cioroianu.
Tariceanu cere ambasadorilor sa fie energici
"Oricat de valoroasa ar fi strategia pe care o propuneti pentru un deceniu de politica externa de acum inainte, aceasta nu poate avea un sens cu adevarat util Romaniei daca munca individuala a unora dintre ambasadori, simpli diplomati sau functionari din Externe este marcata de apatie, inchistare sau, mai grav, delasare", a aratat premierul Tariceanu. Acesta a subliniat ca diplomatia, in prezent, are nevoie de un plus de energie si entuziasm, precum si de solidaritate in jurul marilor proiecte de diplomatie. In acest context, primul-ministru a cerut o cu totul alta atitudine decat cea intalnita uneori din partea diplomatilor. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.