Decontul poluarii vine in luna octombrie. Cinci companii aflate sub incidenta directivei europene privind controlul integrat al poluarii sunt aproape de a fi inchise, la sfarsitul lunii octombrie, intrucat nu au investit in reducerea poluarii si nu p
Decontul poluarii vine in luna octombrie. Cinci companii aflate sub incidenta directivei europene privind controlul integrat al poluarii sunt aproape de a fi inchise, la sfarsitul lunii octombrie, intrucat nu au investit in reducerea poluarii si nu pot fi, in aceste conditii, autorizate, a declarat ministrul Mediului, Korodi Attila.


Casirom SA din Turda, ICPM SA Baia Mare, Cerola SA si AXM PROD 93 SRL din Craiova si Cerealprod SA Galati. Acestea sunt cele cinci societati aflate pe lista neagra, care nu au facut investitii de mediu, desi isi asumasera acest lucru. "Cu doar doua luni inainte de scadenta de la 30 octombrie 2007, cele cinci societati nu au depus nici macar documentatia pentru solicitarea autorizatiei integrate de mediu. Dupa 30 octombrie 2007, Romania, ca toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, se va afla in situatia in care toate instalatiile IPPC (privind controlul integrat al poluarii - n.r.) trebuie sa detina autorizatii integrate de mediu. Cele care nu vor detine aceste autorizatii nu vor mai putea functiona sau, in cazul continuarii functionarii acestora, Romania intra in procedura de infringement. Consecinta va consta in amenzi usturatoare pentru tara noastra, platite din bugetul public. Adica eu sau dumneavoastra vom suporta din propriul buzunar aceasta penalitate, pentru a sustine afacerea poluanta a unui operator de pe piata din Romania", a spus ieri ministrul Korodi intr-o conferinta de presa. Korodi a aratat ca, in procesul de negociere pentru aderarea la UE, Romania a inceput cu un numar de 716 instalatii industriale de acest tip. Dintre acestea, in prezent mai exista 660 de astfel de instalatii, pentru ca o parte si-au sistat activitatea, iar altele si-au redus capacitatea pentru a iesi de sub incidenta directivei, care presupune costuri "foarte mari" de conformare.


PERIOADE DE TRANZITIE. Jurnalul National informa inca de la inceputul acestui an ca Romania ar putea avea de suferit din cauza societatilor care nu fac investitii de mediu. Tara noastra ar putea fi penalizata cu pana la 700.000 de euro pe zi pana la remedierea problemelor. "Costurile totale necesare pentru ca instalatiile romanesti sa respecte normele europene privind poluarea industriala se apropie de trei miliarde de euro", a mai spus Korodi. Pentru un sfert din cele 660 de instalatii, Romania a reusit sa negocieze perioade de tranzitie mai indelungate. 577 de instalatii au fost deja autorizate, lor adaugandu-li-se alte 78 de instalatii pentru care s-a depus documentatia si care se afla in acest moment in procedura de autorizare, a mai spus ministrul.


AUTORIZATII SUSPENDATE. "Vreau sa precizez clar ca autoritatile de mediu nu vor tolera depasirea termenelor de conformare asumate de fiecare operator in parte. La aceasta ora mai exista patru societati comerciale ale caror autorizatii integrate de mediu, pentru anumite instalatii, sunt suspendate: Jack Morris SRL din Iepuresti, Giurgiu, careia i s-a anulat deja autorizatia, Sunshine Romania SRL din Giurgiu, care mai are doua saptamani pentru conformare, UVCP SA din Turnu Magurele si King House Rom SRL din Mavrodin, judetul Teleorman, care mai are doua luni pentru conformare", a mai spus ministrul Korodi. In Romania exista instalatii industriale care functioneaza inca din 1900 (in industria ceramica), 1920 (instalatii mari de ardere) sau 1937 (in industria sticlei), "ceea ce inseamna ca operatorii trebuie sa faca eforturi financiare deosebite".


"Cu doar doua luni inainte de scadenta de la 30 octombrie 2007, cele cinci societati nu au depus nici macar documentatia pentru solicitarea autorizatiei integrate de mediu. Cele care nu vor detine aceste autorizatii nu vor mai putea functiona sau, in cazul continuarii functionarii acestora, Romania intra in procedura de infringement"
Attila Korodi


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.