In lipsa unei cercetari judecatoresti extinse si aprofundate, cu exceptia unor declaratii ale lui Mohammad Munaf, Curtea de Apel Bucuresti si-a motivat sentinta de condamnare a lui Omar Hayssam doar prin insusirea aspectelor retinute in rechizitoriu
In lipsa unei cercetari judecatoresti extinse si aprofundate, cu exceptia unor declaratii ale lui Mohammad Munaf, Curtea de Apel Bucuresti si-a motivat sentinta de condamnare a lui Omar Hayssam doar prin insusirea aspectelor retinute in rechizitoriul intocmit de procurori. Asadar, concluziile sutn ca Omar Hayssam a planuit rapirea jurnalistilor romani, in incercarea de a scoate o suma imensa de bani din tara, de a scapa de necazurile penale si de a poza in salvator. Sirianul se gandise, initial, sa regizeze rapirea unor politicieni, intre care si tatal jurnalistei Marie Jeanne Ion, dar a schimbat planul “inspirat” de cazul ziaristei Giuliana Sgrena, pe care l-a urmarit la “Al-Jazeera”. Omar Hayssam a fost deconspirat, asa cum rezulta din filmul evenimentelor, de repetatele discutii telefonice purtate cu unii dintre complicii din Irak, in timp ce facea anticamera la presedintele Traian Basescu.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au retinut, in motivarea sentintei penale prin care Omar Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, concluziile din rechizitoriul procurorilor. In situatia unei cercetari judecatoresti slab aprofundate, magistratii CAB nu au avut altceva de facut decat sa accepte ca Omar Hayssam planificase “episodul Irak” inca din luna ianuarie a anului 2005. Motivul regizarii rapirii era acela de a reusi sa scoata o importanta suma de bani din tara, despre care ar fi sustinut in fata autoritatilor romane ca reprezinta rascumpararea platita pentru eliberarea ostaticilor. Pe de alta parte, sirianul credea ca va reusi, astfel, sa pozeze in salvatorul ostaticilor si sa intre in gratiile noului presedinte al Romaniei, deci, implicit, sa obtina clementa in privinta necazurile penale, din ce in ce mai stringente, pe care le avea.

Planuri paralele naruite
Sirianul nu a mers, de la bun inceput, pe ideea regizarii unei rapiri in Irak, ci a avut si alte planuri, care insa i s-au naruit. Astfel, Omar Hayssam a incercat initial sa intre in posesia unui certificat medico-legal care sa ateste ca el nu ar avea discernamant, situatie care l-ar fi absolvit, implicit, de raspunderea penala. Nereusind, a incercat apoi sa transfere toate afacerile sale pe numele asociatului Mohammad Munaf si al sotiei sale, Georget Mohammad. Cei doi aveau si cetatenie americana, ceea ce l-a facut pe Omar Hayssam sa creada ca vor beneficia de mai mult sprijin din partea Ambasadei SUA sau a Camerei de Comert Romano-Americane decat ar fi putut beneficia el, ca si sirian. Nici acest plan nu s-a dovedit insa unul inspirat, drept pentru care, fiindca latul se strangea in jurul lui Omar Hayssam cu fiecare zi care trecea, el s-a gandit ca singura sansa pe care o mai avea era sa regizeze rapirea.

Initial trebuiau rapiti politicieni
Interesant este faptul ca Omar Hayssam s-a gandit, initial, sa puna in scena rapirea, unor politicieni, in principiu dintre cei pe care ii cunostea. Astfel, magistratii au retinut ca sirianul s-a gandit chiar si la senatorul Vasile Ion, de care il lega o prietenie stransa. Coincidenta (sau nu!) acesta este tatal jurnalistei sechestrate ulterior, Marie Jeanne Ion. Sirianul s-a razgandit si a considerat ca este mai bine sa regizeze rapirea unor ziaristi, abia dupa ce a vazut o stire pe postul Al Jazeera, referitoare la cazul jurnalistei italiene Giuliana Sgrena, si ea rapita in Irak.

Munaf nu ar fi fost de acord
Anchetatorii au mai retinut si faptul ca, initial, Mohammad Munaf nu ar fi fost de acord cu organizarea unei rapiri in Irak, insa Omar Hayssam ar fi trecut la amenintari. Astfel, sirianul i-ar fi transmis asociatului sau ca poate efectua o serie de activitati economico-financiare ilicite prin intermediul firmelor pe care i le transferase, ceea ce ar fi atras raspunderea penala a lui Mohammad Munaf. Instanta a mai retinut ca Omar Hayssam nu s-a sfiit nici sa-l ameninte pe Mohammad Munaf ca-l va tortura sau chiar impusca. Irakiano-americanul cunostea cazuri ale unor oameni care mai fusesera torturati de sau la ordinul lui Omar Hayssam, astfel ca, intr-un final, a fost de acord cu planul sirianului. Nu trebuie neglijat insa nici faptul ca Omar Hayssam i-a promis lui Munaf o importanta suma de bani daca il va ajuta sa puna in scena rapirea.

Hayssam a sustinut ca e persecutat religios
Odata ajuns in Irak, Mohammad Munaf a luat legatura cu fratele sau, Yousef al Amin, insa acesta nu l-a putut ajuta fiindca fusese ranit, recent, intr-un incident armat, aflandu-se in imposibilitatea de a-si mai folosi mana dreapta. Cumnatul irakiano-americanului, Ibrahim Al Giuburi, a reusit totusi sa-si convinga un prieten, Al Qasir Salam, sa-i ajute. Argumentul forte a fost acela ca Mohammad Munaf si Omar Hayssam ar fi fost persecutati in Romania, pe motiv ca erau musulmani, si ca o eventuala rapire le-ar fi imbunatatit situatia atat in fata autoritatilor, cat si in cea a opiniei publice. Totodata, Munaf a sustinut in fata irakienilor ca situatia tuturor musulmanilor din Romania s-ar fi putut imbunatati daca unul dintre ei, respectiv Omar Hayssam, ar fi aparut ca un salvator.

S-a ajuns la gruparea sunnita 'Abu Sahar>>
Al Qasir Salam a apelat, de asemenea, la mai multi prieteni, ajungand in contact cu unul dintre liderii religiosi irakieni, Al Slemani Abedal Jabar, zis si „Hajji“. Acesta a fost cel care l-a introdus pe Mohammad Munaf la Samarai Hikmat, care avea stranse legaturi cu o grupare extremista sunnita, condusa de Khaled Al Akidi, cunoscut sub numele de „Abu Sahar“. Astfel, Muhammad Munaf a fost cel care a pus la cale detaliile rapirii, impreuna cu „Abu Sahar“, a carui grupare urma sa primeasca 200.000 de dolari americani pentru regizarea rapirii. In realitate, oamenii lui „Abu Sahar“ trebuiau sa solicite patru milioane USD in schimbul eliberarii jurnalistilor si sa negocieze pana la jumatate din aceasta suma.

Ambuscada a mers conform planului
Masina condusa de Mohammad Munaf si in care se aflau Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian a fost atacata, conform planului, in zona Universitatii din Bagdad. Autoturismul a fost depasit de un camion de mare tonaj, de culoare alba, care l-a blocat si, implicit, fortat sa opreasca, declansand, in acelasi timp, o sirena similara masinilor de Politie. In cateva secunde masina in care se aflau jurnalistii romani a fost inconjurata de mai multe persoane inarmate cu pistoale si mitraliere, care au deschis portierele, i-au insfacat pe Miscoci si Ohanesian si i-au impins in portbagajul altei masini. Marie Jeanne Ion a fost azvarlita pe bancheta din spate a aceluiasi autoturism, cu fata in jos. Pe drumul care a durat aproximativ 20 de minute, Marie Jeanne Ion a reusit sa le trimita sms-uri sefului si iubitului ei, telefonul fiindu-i ulterior depistat si luat. Intre timp, Ohanesian si Miscoci au reusit sa deschida de doua ori portbagajul pe care il loveau cu picioarele, insa au fost somati, dintr-o masina care rula in spate cu farurile aprinse, sa se linisteasca.

Omar a fost deconspirat


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.